Malaysia Dateline

Kolumnis

Media Barat amal kewartawanan aparteid di Palestin

Maksud Aparteid dalam laman sesawang Wikipedia berbahasa Melayu ialah “keadaan yang menyisihkan”. Maksud “penyisihan” ini merujuk kepada suatu sistem politik yang memisahkan penduduk kaum kulit putih dari kaum bukan kulit putih di Afrika Selatan dari tahun 1948 sehingga tahun 1990-an. Dalam dasar Aparteid, kaum bukan kulit putih (terutamanya kaum kulit hitam) dianggap sebagai lebih rendah …

Media Barat amal kewartawanan aparteid di Palestin Read More »

Hari Guru: Kenangan mengajar pelajar dewasa

Sama seperti belajar, mengajar adalah merupakan salah satu kerja dan usaha keras bahkan mungkin lebih sukar. Walaupun mengajar anak kecil adalah meletihkan dan memenatkan kerana mereka kadang-kadang “tidak mengerti”, mengajar orang dewasa boleh menjadi kecewa kerana mereka kadang-kadang tidak mahu “menerimanya.” Individu dalam institusi yang ditugaskan untuk melatih tenaga kerja baru sering kali ditinggalkan dengan …

Hari Guru: Kenangan mengajar pelajar dewasa Read More »

Lakonan dalam hidup seorang ahli politik

Tindakan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Harun berlakon menjadi penghantar makanan, Food Panda tidak menyenangkan orang ramai dan menjadi tajuk kecaman 14 Mei 2021 Ada pepatah lama yang berbunyi ‘politik adalah teater bagi orang-orang jelek’ (politics is theatre for ugly people). Kita boleh berpandangan atau berbeza pendapat, tapi yang jelas adalah ‘ahli politik …

Lakonan dalam hidup seorang ahli politik Read More »

Antara ‘wayang’ Steven Sim dan opera ‘Islam terancam’

“Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana agama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung …

Antara ‘wayang’ Steven Sim dan opera ‘Islam terancam’ Read More »

Karangan raya

Ini adalah tulisan raya. Bukan sangat kerana ditulis sempena hari raya aidil fitri. Ia adalah tulisan raya yang bermaksud idea besar. Idea besar ini terkandung dalam setiap bait-bait kata yang tersusun menjadi sebuah karangan. Ia mempunyai makna besar. Ia dari hati sang pengarang yang sangat dalam. Maka yang membacanya juga harus berjiwa besar. Sambutan hari …

Karangan raya Read More »

Maaf Palestin, kami tidak boleh bersidang

Maaf rakyat Palestin. Kami tak boleh bantah di Parlimen kekejaman rejim Israel ! 1. Sebentar tadi saya tertonton Buletin Utama TV3 walau berusaha giler cuba mengelak. 2. Dah lah tu.. tertonton pula petikan khutbah di negara ni yang condemn Rejim Israel dan depa tayang pulak foto YB Menteri Agama. Jujur ni.. saya betul-betul meluat lalu …

Maaf Palestin, kami tidak boleh bersidang Read More »