Cetak nama Allah pada pakaian, PU Syed selar tindakan pereka pakaian tak hormat sensitiviti agama Islam

Oleh SHAFIQAH MUKHSIN

Tular di media sosial mengenai jenama pakaian Australia yang mencetak kalimah Allah di atas baju yang diperagakan ketika Pertunjukan Fesyen Melbourne, Sabtu lalu.

Tindakan tersebut jelas dilihat tidak menghormati sensitiviti agama Islam. Pendakwah bebas PU Syed menyelar tindakan itu kerana kalimah Allah tidak boleh senang dicetak disebarangan tempat.

Menurutnya, kalimah Allah SWT adalah sesuatu yang tinggi di dalam agama Islam dan tidak boleh dikompromi sekiranya terdapat penyalahgunaan.

“Tindakan mencetak kalimah Allah pada pakaian dan yang mendedahkan aurat itu seolah-olah satu penghinaan kepada Islam itu sendiri.

“Malah, di negara kita kalau mahu membuat perhiasan ayat-ayat atau kalimah Allah itu sendiri perlu mendapatkan pengesahan daripada pihak berautoriti untuk meluluskannya,” katanya seperti dipetik Kosmo.

Jelasnya, perkara-perkara seperti itu jelas salah dan menentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam agama Islam.

“Perbuatan ini jelas salah, apatah lagi dibuat oleh orang bukan Islam.

“Mereka tidak boleh sesuka hati menggunakan kalimah Allah seperti itu,” ujarnya.

Dalam pada itu, PU Syed turut menasihatkan pereka fesyen tempatan yang beragam Islam untuk tidak mengeluarkan pakaian-pakaian yang secara terang-terangan menentang syariah Allah SWT.

“Apabila pakaian yang dibuat oleh orang Islam, digayakan juga oleh orang Islam, ia secara terang-terangan telah menentang syariah Allah SWT.

“Agama suruh menutup aurat tetapi kita mengenalkan pakaian yang menyebabkan orang mendedahkan aurat mereka. Ini semua menentang syariah,” tambahnya.

Terdahulu, ‘jumpsuit’ tanpa lengan diperbuat daripada fabrik lutsinar dengan tulisan Arab bertulis ‘Allah berjalan bersama saya’ di seluruh badannya tular di media sosial.

Susulan kontroversi itu, Festival Fesyen Melbourne dan pereka fesyen Not A Man’s Dream telah mengeluarkan permohonan maaf.

“Festival ini tidak berniat untuk tidak menghormati sesiapa dan kami memohon maaf atas sebarang kesalahan yang dilakukan,” katanya.

Baca juga: STR bakal masuk, ini yang perlu penerima lakukan sebelum 31 Mac