Malaysia Dateline

China komited dengan tataetika Laut China Selatan, kata Mahathir

China nampak komited hendak memuktamadkan perundingan dengan negara-negara Asia Tenggara mengenai tataetika di Laut China Selatan dalam tempoh tiga tahun.

“Saya fikir semua orang hendakkan penyelesaian kepada masalah ini. Dan saya fikir China komited untuk menyelesaikan masalah ini (mewujudkan tataetika di) Laut China Selatan dalam tiga tahun,” kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ditanya sama ada beliau nampak ada halangan kepada perkara itu, beliau berkata: “Setakat ini, tiada.”

Dr Mahathir bercakap kepada pemberita di luar Sidang Kemuncak ASEAN ke-33 di Singapore semalam.

Pada Selasa, Perdana Menteri China Li Keqian dipetik sebagai berkata Beijing berharap perundingan dengan negara-negara Asia Tenggara mengenai tataetika di Laut China Selatan akan membuahkan hasil dalam tempoh tiga tahun.

China berharap dapat menyelesaikan perundingan mengenai tataetika di Laut China Selatan itu dalam tempoh tiga tahun, yang dengan termuktamadnya perundingan itu nanti akan memastikan keamanan yang berkekalan di rantau ini, agensi berita China, Xinhua, memetik Li sebagai berkata.

Usaha sama antara China dan ASEAN (Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara) telah membawa kestabilan di Laut China Selatan. Kedua-dua pihak patut merebut peluang untuk menggesa kemajuan yang ketara dalam perundingan mengenai tataetika di Laut China Selatan, Li berkata pada siri syarahan ‘The 44th Singapore Lecture’.

Dr Mahathir pernah berkata sebelum ini bahawa adalah lebih baik tiada mana-mana kapal perang ditempatkan di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan.

Beliau berkata kehadiran kapal perang di perairan Malaysia adalah satu “keadaan yang tidak sihat.”

Dr Mahathir juga pernah dipetik sebagai berkata dalam satu laporan mengenai inisiatif “Belt and Road Initiative (BRI)” China: “Kami tiada masalah dengannya (BRI), kecuali sudah tentu kami tidak suka melihat terlalu banyak kapal perang di kawasan ini kerana (sebuah) kapal perang akan menyerang kapal perang yang lain.”