Malaysia Dateline

Covid-19 dan PKP: Perlunya sikap bertanggungjawab

Apa yang membuat sebilangan orang bertindak mementingkan diri sendiri sementara yang lain lebih bertanggungjawab?

Banyak yang merasa ngeri melihat sebilangan besar yang masih mengabaikan arahan dan nasihat pemerintah dalam menghadapi pandemic.

Perkembangan Covid-19 telah memicu misi skala besar ‘kebertanggungjawaban’ (responsibilisation).

Ini bererti bahawa pemimpin politik, panel pakar kesihatan dan juga selebriti, jiran dan orang yang disayangi telah meminta kita semua untuk bertindak dengan penuh tanggungjawab agar dapat menyuraikan penyebaran virus, dan untuk meminimumkan kesan buruk dari wabak tersebut.

Dan sementara ramai yang mengikuti nasihat dan tinggal di rumah, mereka yang tidak prihatin telah menimbulkan kerisauan, dan kini rakyat Malaysia berada dalam dilemma.

Tingkah laku melulu dan mementingkan diri yang disaksikan di seluruh dunia telah menimbulkan banyak kemarahan.

Mengapa sebilangan orang menghindari tanggungjawab mereka dalam masa-masa sukar ini? Dan haruskah kita bergantung pada individu yang membuat pilihan yang bertanggungjawab untuk memulainya?

Saban hari kedengaran rayuan dan permintaan tulus kepada negara, yang menekankan agar kita membantu memutuskan rantai jangkitan yang memerlukan “kita semua bersikap bijaksana”, dan meratapi mereka yang terus berkelakuan tidak bertanggungjawab.

Ramai terganggu oleh tindakan beberapa orang yang sembrono dan tidak bertimbang rasa.

Tingkah laku yang tidak bertanggungjawab

Berpesta dan menjalankan majlis, pembelian panik dan “melarikan diri” ke kawasan luar bandar semuanya dikritik di saluran berita dan media sosial.

Contoh-contoh ini menunjukkan beberapa cabaran yang dihadapi oleh pemerintah dalam membuat masyarakat bertanggungjawab.

Sebagai pengguna, kita diberitahu bahawa tidak perlu panik. Aliran kehidupan dan barang yang diperlukan untuk menampungnya akan terus berlanjutan tanpa terganggu.

Sebagai warga negara yang bertanggungjawab, kita diberitahu bahawa kehidupan kita mesti berubah secara radikal.

Untuk meneruskan cara lama kita adalah membahayakan diri kita sendiri dan mereka yang terdedah.

Oleh itu, “Jangan panik, tetapi juga jangan bertindak bodoh”.

Tanggungjawab peribadi sering didasarkan pada kemampuan untuk menghubungkan emosi dengan manusia lain yakni harapan dan ketakutan mereka, kesakitan dan penderitaan mereka.

Tanggungjawab kolektif dan individu

Selain masalah empati, berkaitan dengan tanggungjawab terhadap COVID-19, sebilangan besarnya bertentangan dengan butiran.

Berbeza dengan krisis baru-baru ini yang disebabkan oleh serangan pengganas, peristiwa cuaca dan perpecahan politik, kali ini kita diminta untuk berdiri bersama dengan penjarakkan sosial.

Daripada dipanggil untuk mengadakan tunjuk perasaan, dan sering mengunjungi kedai-kedai dan restoran untuk menyokong ekonomi tempatan, kita diminta untuk tinggal dirumah dan menjaga jarak. Mengakui perbezaan ini mungkin dapat membantu kita maju.

Namun rasa tanggungjawab ini belum terwujud dalam beberapa orang.

Dalam ketergesaan untuk mencari cara yang lebih baik untuk membuat masyarakat memikul tanggungjawabnya, terutama yang melulu dan tidak peduli; fokus pada tanggungjawab peribadi dan pilihan individu tidak boleh menghalang masyarakat daripada mengambil tindakan kolektif yang diperlukan

Kajian politik-ekonomi telah mengajarkan kepada kita bahawa tanggung jawab memerlukan pengalihan beban dari negara dan organisasi kepada individu dan pengguna individu – pergeseran yang tidak selalu melayani kepentingan umum.

Pihak kerajaan, organisasi dan institusi lain juga harus menerima tanggungjawab mereka, walaupun ini memerlukan tindakan yang tidak popular dan mahal.

Namun, seperti negara-negara lain yang telah mengambil tindakan ini, dilema lebih lanjut muncul tentang bagaimana memastikan kepatuhan terhadap langkah-langkah baru.

Lebih daripada sebelumnya, keseimbangan antara tanggungjawab kolektif dan individu harus berada di barisan hadapan perbahasan awam dan akademik.
——————-
Azizi Ahmad adalah pembaca Malaysia Dateline yang menyokong penuh ‘kebertanggungjawaban’.