Malaysia Dateline

Berjasa dakwa cuba diambil alih Perkasa dan rebel Umno Foto Malaysiakini

Cubaan Perkasa, pemberontak Umno ambil alih Berjasa gagal

Percubaan NGO pro-Melayu, Perkasa dan pemberontak Umno yang berkait dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengambil alih parti serpihan Pas yang dikenali Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) digagalkan apabila pengerusinya digantung dan merujuk beliau kepada jawatankuasa disiplin parti.

Pemangku Pengerusi Berjasa, Datuk Seri Mustapa Kamal Maulut mengaitkan Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hassan Syed Ali telah menghubungi beliau untuk berunding perkara itu sekitar Julai yang lalu di sebuah restoran di Selayang.

“Wakil Perkasa (Syed Hassan) menyatakan bahawa mengikut senario politik semasa dengan beberapa pemimpin negara dipecat, suatu platform perlu diwujudkan untuk meneruskan perjuangan mereka.

“(Syed Hassan) mengatakan pihaknya berharap Berjasa boleh menyerahkan partinya kepada kepimpinan baru bagi membolehkan mereka sertai Berjasa selain menukar nama dan perlembagaan parti,” dedah Mustapa.

Ditanya sama ada ‘pemimpin negara’ itu merujuk kepada Muhyiddin, bekas naib presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal dan bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Muhkriz Mahathir, Mustapa berkata: ‘Ya.’

Beliau mendakwa Urusan tersebut, pada mulanya, direstui oleh pengerusi Berjasa yang kemudiannya digantung daripada parti.

“Bagaimanapun, rundingan menemui jalan buntu setelah Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) Berjasa menolak tawaran berkenaan dengan mendakwa ia tidak memenuhi kepentingan parti,” katanya seperti dilaporkan Malaysiakini