Malaysia Dateline

Dakwaan Dong Zong ‘rasis’ hanya memburukkan lagi keadaan, kata MP Bukit Gelugor

Pandangan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap pertubuhan Dong Zong sebagai ‘rasis’ sangat dikesali dan  akan memburukkan lagi keadaan dalam menangani isu mengenai tulisan khat dalam kurikulum Bahasa Malaysia Murid Tahun Empat di sekolah,  kata Ahli Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh.

“Daripada merosakkan kebimbangan Dong Zong mengenai isu khat,dengan mengelar mereka sebagai ‘rasis hanya akan memisahkannya daripada sebarang kompromi atau rundingan yang perlu dilakukan oleh semua pihak berkepentingan mengenai perkara itu.

“Kebimbangan Dong Zong mengenai isu khat mungkin mewakili sebahagian besar masyarakat Cina mengenai isu itu dan ia tidak boleh diketepikan kerana kebimbangan itu tidak berasas.

“Bahawa ada rasa tidak puas hati mengenai perkara itu adalah fakta dan tidak boleh dianggap ringan,” kata Ramkarpal dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau menambah bahawa apa-apa perselisihan harus disampaikan secara rasional dan melalui sesi dialog yang tepat.

“Jika ada alasan yang sah untuk tidak bersetuju dengan Dong Zong, mereka harus berhujah secara rasional,” ujarnya lagi.

Ramkarpal berkata, kerana isu khat telah menarik banyak kritikan, hanya kerana Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng akan membawa perkara itu pada mesyuarat Kabinet esok untuk dibincangkan.

“Diharapkan satu penyelesaian yang baik dan dapat diterima dicapai dengan seberapa segera yang mungkin melalui dialog dan perundingan yang betul,” katanya.

Terdahulu, Dr Mahathir berkata Dong Zong kerap membantah semua dasar pendidikan kerajaan, termasuk menubuhkan Sekolah Wawasan.

Beliau mengatakan sebab di sebalik bantahan Dong Zong adalah kerana mereka tidak mahu anak-anak mereka bercampur dengan orang Melayu.

Pemimpin-pemimpin DAP telah dikritik selepas kerajaan mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan khat di sekolah.

Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik telah mengumumkan pengajaran khat dalam kurikulum Bahasa Melayu untuk Tahun Empat di sekolah rendah Cina dan Tamil tahun depan.