Malaysia Dateline

DAP persoal mengapa SPRM tidak mendakwa MP yang lompat sokong PM

DAP meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjelaskan mengapa wakil rakyat pembangkang seperti Ahli Parlimen Warisan, Labuan Rozman Isli didakwa tetapi bukan wakil rakyat pro-kerajaan yang telah menukar sokongan dengan melompat menyokong kerajaan atau Perdana Menteri.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata bekas Ketua Polis Negara bahkan turut mendedahkan kegagalan SPRM bertindak menentang rasuah politik yang melibatkan Ahli Parlimen yang melompat menyokong kerajaan.

“Kegagalan SPRM untuk bertindak hanya mengesahkan bahawa pernyataan yang dibuat oleh PH bahawa agensi kerajaan, termasuk SPRM, telah dijadikan senjata politik terhadap pembangkang.

“SPRM perlu menjelaskan lima kes rasuah politik yang melibatkan Ahli Parlimen yang lompat parti berikutan dorongan atau ugutan, di mana siasatan SPRM telah berakhir begitu sahaja setelah mereka melompat untuk menyokong kerajaan, di mana tidak ada tindakan yang diambil oleh SPRM,” katanya dalam satu kenyataan sebentar tadi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan itu turut berkongsikan grafik ‘Lawan kerajaan SPRM dakwa, Sokong kerajaan SPRM senyap’ dalam hantarannya di Facebook.