Malaysia Dateline

DAP terima kunjungan hormat Duta Besar Amerika Syarikat dan China

DAP terima kunjungan hormat Duta Besar Amerika Syarikat dan China. DAP komited untuk menyokong semua usaha diplomatik yang menggalakkan pertukaran idea terbuka dan kerjasama erat yang memudahkan aliran perdagangan dan pelaburan yang lebih kukuh.

Ianya bagi mewujudkan lebih banyak peluang untuk rakyat Malaysia dan menjamin pertumbuhan mampan kepada negara.

Setiausaha Agung DAP Anthony Loke Siew Fook berkata demikian susulan menerima kunjungan hormat daripada Tuan Yang Terutama Brian D. McFeeters, Duta Besar A.S. ke Malaysia dan Tuan Yang Terutama Ouyang Yu Jing, Duta Besar China ke Malaysia di Ibu Pejabat Kebangsaan DAP di Kuala Lumpur pada 13 April 2022 dan 14 April 2022.

Beliau berhasrat untuk melihat hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat berkembang dengan mantap di atas asas yang kukuh.

“Mempunyai pengalaman yang luas sebagai diplomat di Asia Tenggara yang menjangkau beberapa dekad, Duta Besar McFeeters mengekalkan jarinya pada nadi dinamik politik terkini di Malaysia.

“Saya juga berharap Malaysia dapat menarik lebih banyak pelaburan termaju teknologi dan berkualiti tinggi dari Amerika Syarikat yang boleh mewujudkan pekerjaan berpendapatan tinggi untuk rakyat Malaysia.

“Sebagai bekas menteri pengangkutan, saya sentiasa peka dengan isu berkaitan keselamatan dan pembangunan penerbangan, bidang dasar di mana AS mempunyai kedudukan unik untuk membantu Malaysia untuk kemajuan selanjutnya,” kata beliau.

DAP terima kunjungan hormat Duta Besar Amerika Syarikat dan China
Kunjungan hormat Duta Besar China

Dalam pada itu, Anthony berkata kedatangan Duta Besar China H. E. Ouyang Yu Jing di Malaysia pada kemuncak wabak sebelum pelancaran kempen vaksinasi nasional.

Kata beliau, walaupun beroperasi di bawah cabaran luar biasa akibat wabak itu, Kedutaan China di Malaysia di bawah pimpinannya telah berjaya membantu Malaysia mendapatkan sejumlah besar vaksin Covid, dihantar lebih awal daripada jadual.

“Seorang kawan yang memerlukan adalah kawan sesungguhnya”, saya berterima kasih kepada Duta Besar Ouyang atas usaha dan komitmen yang tidak henti-hentinya untuk mengukuhkan hubungan dua hala dengan Malaysia.

“Saya yakin persahabatan kita dan hubungan dua hala Malaysia-China akan terus berkembang dengan disokong oleh perdagangan yang mantap antara perniagaan kedua-dua negara dan juga pertukaran budaya antara rakyat Malaysia dan China biasa melalui pendidikan, pelancongan dan aktiviti lain,” ujarnya lagi.

Baca juga: Kes langgar basikal lajak, sekali peguam ingatkan netizen tidak perlu emosi