Malaysia Dateline

Kit Siang dan rombongan bergambar bersama ibu arwah Aminulrasyid di Shah Alam. Foto Roketkini

DAP ziarah keluarga arwah Aminulrasyid, kesal KPN enggan mohon maaf

DAP kesal dengan kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar yang masih enggan meminta maaf kepada keluarga arwah Aminulrasyid Amzah yang mati ditembak polis enam tahun lalu.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, berkata beliau kecewa apabila Khalid terus mempertahankan anggota polis yang menembak mati Aminulrasyid kerana ia menunjukkan tahap profesionalisme yang cetek.

“Amat menyedihkan apabila Khalid masih tidak mahu meminta maaf dan cuba melindungi polis yang terlibat dalam kes itu kerana ia menunjukkan tahap profesionalisme yang bertentangan dengan tugas mereka menegakkan kebenaran dan undang-undang.

“Khalid sepatutnya menjadi contoh baik kepada polis yang lain dengan menunjukkan bahawa walaupun polis mempunyai kuasa menangkap penjenayah, mereka juga tidak boleh lari dari hukuman jika melakukan jenayah,” katanya.

Kit Siang berkata demikian semasa mengunjungi keluarga arwah Aminulrasyid di Shah Alam semalam.

Menurut Ahli Parlimen Gelang Patah itu, Khalid bukanlah satu-satunya pihak yang harus meminta maaf kepada keluarga arwah malah menteri terbabit.

“Bukan hanya Khalid tetapi bekas dan Menteri Dalam Negeri sekarang, Hishamuddin Hussein dan Zahid Hamidi turut perlu meminta maaf atas salah laku polis tersebut,” katanya.

Pada masa sama, keluarga arwah Aminulrasyid ketika ditemui berterima kasih kepada semua pihak yang prihatin terhadap arwah.

Mereka turut melahirkan rasa lega dan gembira dengan keputusan mahkamah mengarahkan pegawai polis terlibat, Ketua Polis Negara dan kerajaan Persekutuan membayar gantirugi sebanyak RM414,800.

“Makcik berasa lega apabila mahkamah memihak kepada kami. Segala penat lelah kami dalam memperjuangkan kebenaran dan nasib arwah akhirnya tidak sia-sia.

“Bukan duit yang kami harapkan, tapi sekurang-kurangnya kini, nama baik arwah yang tercalar sebelum ini akibat kontroversi dapat dibersihkan.

“Makcik berterima kasih kepada semua yang membantu selama ini dan berharap agar kes seperti ini tidak berlaku lagi. Biarlah kes ini merupakan kes terakhir yang melibatkan pembunuhan orang awam oleh polis,” kata ibu arwah Aminulrasyid, Norsiah Mohammad, kepada Roketkini.

Turut bersama Kit Siang dalam pertemuan itu beberapa pemimpin dan ahli DAP termasuk Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah dan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng.