Malaysia Dateline

Darurat sehingga Ogoskah?

Malaysia mengisytiharkan keadaan darurat berkuatkuasa 11 Januari hingga 1 Ogos 2021 untuk berusaha menangani jangkitan Covid-19 dan menggantung Parlimen dengan langkah yang membantu Perdana Menteri, Mahiaddin Yasin menghindari cabaran segera terhadap kepemimpinannya.

Proklamasi Darurat 2021 itu juga memberi kerajaan dan Kabinet sedia ada kuasa luar biasa, seperti memperkenalkan undang-undang tanpa persetujuan Parlimen.

Ini adalah pertama kalinya sejak lebih dari 50 tahun keadaan darurat nasional diisytiharkan, dan hanya kali kedua Parlimen digantung sejak kemerdekaan dari Britain pada tahun 1957.

Ramai yang mengatakan (terutama parti pembangkang) PM menggunakan deklarasi itu untuk terus berkuasa ketika dia menghadapi seruan untuk berundur dan mengadakan pilihan raya umum.

Pengumuman darurat itu turut mengisytiharkan larangan perjalanan dan penutupan di seluruh negara dan boleh berlangsung sehingga 1 Ogos (dan tercatat juga Fasa 1, 2 dan 3), atau lebih awal, bergantung pada berapakah angka jangkitan yang direkodkan.

Kes Covid-19 tertinggi pernah dicatat ialah 9,020 kes pada 29 Mei 2021.

Dengan keadaan Parlimen ditangguhkan atau digantung, perdana menteri dan Kabinetnya dikatakan mendapat kuasa untuk melaksanakan undang-undang dan meluluskan peruntukan perbelanjaan yang diperlukan untuk menjamin keselamatan awam tanpa suara Parlimen.

Pemerintah dapat memperkenalkan undang-undang sementara yang disebut Ordinan (yang berlaku selama keadaan darurat).

Yang di-Pertuan Agong, yang berperanan besar akan mengistiharkan ordinan berdasarkan nasihat perdana menteri dan Kabinet.

“Perlembagaan (lebih kurang) digantung sementara, kerana sebahagian besarnya menggunakan undang-undang darurat,” kata (Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood, seorang pakar undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia).

Dalam perutusan khas yang disiarkan di televisyen, PM mengatakan YDPA boleh mengistiharkan beberapa peraturan darurat untuk mengekang penyebaran wabak, memperluas kekuatan tentera untuk membantu melindungi kesihatan awam dan juga memperkuat polisi.

Pemerintah juga dapat meningkatkan hukuman bagi siapa saja yang melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan wabak itu.

Peruntukan Perlembagaan mengenai penggubalan undang-undang semasa darurat adalah luas dan memberikan banyak ruang kepada pemerintah untuk mengatasi apa sahaja dari politik hingga ke kebebasan peribadi dan media, kata penganalisis.

Pembangkang, terutama Pakatan Harapan berkata, keadaan darurat itu melemahkan perimbangan dan keseimbangan dan menghalang demokrasi.

Kuasa darurat bermaksud memberikan kuasa mutlak kepada perdana menteri untuk melakukan apa sahaja, sesuka hati.

Dengan apa yang berlaku, PM sedia ada akan berkhidmat sebagai perdana menteri tanpa gangguan sekurang-kurangnya sehingga 1 Ogos. Namun, pilihan raya kemudiannya tidak dapat dielakkan.

Mahiaddin menjadi perdana menteri pada bulan Mac, sejak ia bergulat dengan majoriti Parlimen yang tipis yang sangat bergantung pada sokongan dari bekas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno) yang berkuasa.

Dengan berita, dua Ahli parlimen UMNO menarik sokongan mereka dalam beberapa hari terakhir, yang bermaksud Mahiaddin tidak lagi mendapat sokongan majoriti di parlimen. Adakah ini benar?

Beberapa pemimpin Umno dalam beberapa bulan terakhir juga berkali-kali meminta pemilihan awal, kerana tidak senang memainkan peranan persaingan kedua dalam gabungan pemerintah dengan parti Bersatu yang lebih kecil dari Mahiaddin.

Pilihan raya hanya dijadualkan pada tahun 2023 tetapi Mahiaddin mengatakan bahawa dia komited untuk mengadakan pemilihan sebaik sahaja ia selamat.