Malaysia Dateline

Dasar automotif nasional cakupi keseluruhan ekosistem automotif,kata Darell

Dasar Automotif Nasional (NAP) yang dikaji semula dan dijangka dilancarkan tahun ini, akan merangkumi keseluruhan ekosistem automotif dan elemen baharu teknologi, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking.

Elemen baharu itu termasuk kenderaan generasi akan datang, mobilti sebagai perkhidmatan, Revolusi Industri 4.0 dan kepintaran buatan.

Beliau berkata kementerian itu sedang mengkaji semula dasar itu.

“Ia akan menjadi dasar holistik yang meliputi pembangunan menyeluruh industri automotif, terdiri aspek rantaian bekalan, modal insan, pembangunan kemudahan pengecasan dan sebagainya,” katanya ketika berucap di majlis pelancaran Perodua Aruz semalam.

Darell berkata, industri automotif Malaysia menyumbang kira-kira RM40 bilion atau empat peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar, dengan tenaga kerja lebih 600,000 orang.

Industri itu terdiri daripada 27 pengeluar produk tulen (OEM), dengan kira-kira 53,000 kemudahan pasca pasaran serta anggaran 700 pembekal alatan dan komponen.

Jualan kenderaan juga positif pada 2018, katanya.

Bagi tempoh Januari hingga November 2018, sejumlah 550,526 unit kenderaan telah dijual, meningkat 5.5 peratus daripada 521,907 unit bagi tempoh sama 2017.

“Perodua mempunyai bahagian pasaran hampir 38 peratus, dan dengan pengenalan Aruz kepada pasaran Malaysia, ia akan memperkukuh lagi bahagian pasaran pengeluar kereta nasional ini di Malaysia untuk terus menjana keuntungan bagi syarikat dan negara ini,” katanya.

Perodua, hari ini, secara rasmi melancarkan kenderaan utiliti sukan terbaharu, Aruz, yang telah menerima 2,200 tempahan sejak dibuka pada 3 Jan, 2019.- BERNAMA