Malaysia Dateline

DBKL akan tangung kos baiki lif rosak pangsapuri Fadason Mutiara, kata KPKT

Penduduk di blok pangsapuri di Kepong akhirnya dapat menghilangkan kelegaan apabila Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah bersetuju untuk menanggung kos membaiki lif di bangunan yang telah rosak sejak sebulan lalu.

Pegawai Khas kepada Menteri di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Muhammad Harris Idaham Abdul Rashid berkata, satu lif yang rosak akan dibaiki dalam masa dua minggu, manakala yang lain akan digantikan di Blok C di Fadason Mutiara Apartment.

“Perkara ini perlu diselesaikan dengan serta-merta kerana penduduk termasuk warga tua dan orang kurang upaya yang menghadapi kesukaran untuk keluar dan keluar kerana angkat yang rosak,” katanya kepada Bernama selepas menghadiri dialog dengan penduduk dan DBKL hari ini.

Penduduk mengadu bahawa mereka terpaksa berjalan di atas bangunan 18 tingkat kerana lif yang rosak yang kemudian menarik perhatian kementerian.

“Selepas dialog antara penduduk dan DBKL, satu perjanjian telah dicapai,” kata Muhamad Harris.

R. Jessie, yang mewakili penduduk berkata, lif utama blok itu telah rosak selama dua tahun tetapi tidak pernah diperbaiki. Mereka kemudian terpaksa menggunakan menggunakan lif kecemasan yang juga menghadapi nasib yang sama kira-kira sebulan yang lalu.

Baca: Penduduk minta KPKT campurtangan

:Menteri Wilayah minta DBKL baiki lif