Malaysia Dateline

Denda RM10,000: PN autokratik, pekak terhadap penderitaan rakyat

Kadar denda yang tidak munasabah menampakkan kecenderungan yang autoratik kerajaan PN sejak merampas kuasa tahun lalu melalui rencana yang jelek dan hina, demikian menurut Ahli Parlimen Port Dickson Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata, Kerajaan PN yang autokratik masih pekak terhadap penderitaan rakyat Malaysia biasa walaupun sudah setahun merampas kuasa.

“Bagaimana mereka ini, jika mereka yang dikenakan kompaun, dijangka naik RM1,000 apatah lagi RM10,000?

“Bagaimanakah kita boleh membenarkan rakyat Malaysia yang miskin yang sudah berada dalam keadaan tertekan akhirnya masuk penjara kerana mereka tidak mampu membayar kompaun? Kita jadi bangsa apa?

“Adakah Kerajaan ini akan mendengar kata-kata rakyat atau adakah ia akan terus berkuasa yang tidak ditentukan dengan impuniti kerana ia tidak terkawal kerana Ordinan Kecemasan?” soalnya dalam kenyataan.

Katanya, ini adalah contoh jelas bahawa kerajaan PN selektif dalam menguatkuasakan peraturan, di mana rakyat Malaysia yang bertungkus lumus menjadi mangsa penguatkuasaan yang tidak adil.

“Kerajaan ini perlu bersimpati kepada sesama rakyat Malaysia. Ramai yang kehilangan pekerjaan dan ramai yang bertungkus lumus untuk membuat pertemuan berakhir,” ujarnya lagi.

Ketua Polis Negara telah mengatakan bahawa sebanyak 330 individu telah dikeluarkan notis kompaun sebanyak RM10,000 setiap satu untuk mengundur SOP perintah kawalan pergerakan di seluruh negara.

Nilai kompaun kerana melanggar SOP PKP dinaikkan daripada RM1,000 kepada RM10,000 dan langkah itu berikutan Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 yang diwartakan mulai 11 Mac.