Malaysia Dateline

Mohamad Sabu konvensyen Amanah Wilayah Persekutuan

‘Di Malaysia lagi bohong lagi laku’

Berbeza di negara Barat yang mengutamakan nilai integriti seperti kejatuhan Bill Clinton sebagai Presiden Amerika Syarikat ekoran ‘Skandal Lewinsky’ pada 1998, lain pula keadaannya di negara ini.

Presiden AMANAH, Mohamad Sabu berpendapat individu yang terbukti berbohong di Malaysia dilihat tidak terjejas kedudukannya.

“Bill Clinton mulanya tak mengaku ada skandal dengan Monica. Akhirnya selepas disiasat dia mengaku. Di Barat itu tidak salah, yang salahnya berbohong.  

“Di Malaysia, lagi bohong lagi laku. Seorang ustaz kata azan diharamkan di Pulau Pinang. Tapi kuliahnya semakin laku,” katanya.

Shaharuddin IbrahimTahun lalu, Yang Dipertua Pas Padang Serai, Shaharuddin Ibrahim dalam tazkirahnya mengeluarkan kenyataan yang dipetik, “Kalau DAP menguasai negara… nuu Pulau Pinang tuan-tuan, bang (azan) dah tak boleh dah, bang (azan) tak boleh dah tuan-tuan.”

Sehubungan itu, Mohamad menyifatkan hal tersebut berlaku kerana soal maruah tidak diberi penekanan dalam masyarakat Islam.

“Ada seorang ustaz kata masjid di Singapura sekarang ditutup sebab Cina memerintah. Padahal, masa Ramadan lalu masjid di Singapura dibuka. Tapi, lagi laku kuliahnya sekarang. 

“Kenapa orang Islam jadi begini?” soal Mohamad yang mesra dikenali sebagai Mat Sabu itu dalam ucapan perasmian Konvensyen AMANAH Wilayah Persekutuan di Central Plaza, Jalan Sultan Ismail hari ini.

Lantaran itu, beliau menyeru supaya ahli AMANAH mengamalkan prinsip Rahmatan Lil ‘Alamin dengan mencontohi negara luar yang dilihat menghampiri akhlak Islam.

Menurutnya, beberapa negara Scandinavia memiliki integriti dan amalan baik yang menuntut tanggungjawab setiap ahli AMANAH untuk mengembalikan nilai-nilai tersebut.

“Bukan kita memuja mereka di negara Barat. Kita kena kembalikan zaman keemasan Islam itu walau mengambil masa. Di negara Eropah, NGO mereka melempar makanan (kepada pelarian).

“Di negara Islam, kita jumpa kubur menanam mayat pelarian secara beramai-ramai di sempadan Malaysia-Thailand,” ujar Mohamad lagi.