Malaysia Dateline

Dilema pendidikan: Pendidik bukan pencipta bahan kandungan

Peralihan pembelajaran tidak pernah dirancang seperti ini. Pada mulanya bahan pengajaran beralih dari ruang cetak ke Sistem Pengurusan Pembelajaran (Learning Management System), dan kita semua berkata: “Wow! Hebat!”

Kemudian sesi kuliah dirakam dan tersedia dalam talian untuk pelajar yang mungkin tidak sihat pada minggu itu, dan kita berkata: “Perggghhh ! Hebat!”

Kemudian para pelajar berhenti datang ke kuliah kerana mereka dapat menonton rakaman di rumah, meninggalkannya sehingga seminggu sebelum peperiksaan berlangsung sepanjang musim dan melihatnya semula dalam tempoh tiga hari.

Oleh itu, pendidik diminta untuk menggunakan kaedah “pembelajaran berbalik (flip classroom)”.

Mengapa tidak menyunting rakaman kuliah itu menjadi pelajaran bersaiz 15 minit, kerana nampaknya Gen Z tidak dapat menumpukan perhatian lebih lama daripada itu (mereka pasti boleh).

Tiba-tiba ahli akademik menjadi penyunting video (kebanyakannya tidak seperti yang diharapkan) dan pelajar beralih ke YouTube, kerana di YouTube anda boleh mendapatkan penjelasan yang lebih baik mengenai perkara yang sama (secara percuma mungkin).

Persekolahan berubah dari komuniti pembelajaran dan kolaborasi menjadi penyedia kandungan kelas B.

Ini adalah perarakan kelesuan dalam pendidikan. Pendidik bukan penyedia kandungan. Di suatu tempat sepanjang perjalanan yang tidak dirancang ini, kita tersesat.

Anak-anak rakan saya yang masih belajar secara atas talian, memberitahu mereka memberi tumpuan kepada sajian video oleh pendidik berkenaan. Tanpa kehadiran bersemuka, mereka menghubungi pendidik secara emel untuk penerangan kefahaman selanjutnya.

“Anda tidak diberi kuasa untuk menghubungi orang ini,” balas e-mel automatik bergema seketika.

Di sinilah terdapat had mutlak penangguhan ketidakpercayaan: bahawa pelajar sebenarnya masih perlu berhubung dengan pengajar mereka.

Ahli falsafah John Dewey memberitahu kita bahawa pengalaman pendidikan – yang disebutnya komuniti penyelidikan – memerlukan kehadiran kognitif (pelajar), kehadiran sosial (komuniti pembelajaran) dan kehadiran mengajar (pendidik).

Sebelum pengalaman pendigitalan di institusi, para pelajar duduk bersebelahan, berkawan, menyalin nota sekiranya mereka sakit, bercakap dengan guru mereka selepas kelas.

Sudah tentu, amalan kuliah didaktik ada kelemahannya, tetapi pelajar adalah sebahagian daripada proksi komuniti yang diperlukan.

Dengan amalan digital menjauhkan pelajar dari kampus, ia juga menjauhkan mereka dari bakal komuniti mereka.

Kita harus berkembang, dan ini bukan kali pertama. Universiti terawal dibina di sekitar perpustakaan dengan repositori buku-buku tulisan tangan yang sangat sukar.

Dengan sedikit salinan yang ada, cara terbaik untuk menyebarkan maklumat ini adalah untuk seseorang berdiri dan membacanya kepada khalayak, untuk “syarahan (lecture)”.

Sebenarnya, perkataan “syarahan (lecture)” berasal dari istilah Latin “untuk membaca”.

Ketika perkembangan bahan bercetak muncul ramai yang menjerit “Universiti sudah mati!

Pelajar hanya akan mendapat salinan buku dan mempelajarinya sendiri! ”

Ramalan serupa dibuat mengenai pendidikan melalui televisyen.

Kini kita memperolehi semua kandungan yang dapat dibayangkan di hujung jari kita di internet, yang kebanyakannya percuma.

Orang ramai mulai berkata lagi: “Universiti sudah mati! Semua orang dapat belajar sendiri apa sahaja yang mereka mahukan, bila pun mereka mahu! “

Kandungan pelajaran dapat memungkinkan pembelajaran, tetapi tidak dapat memberikan pendidikan.

Begitu juga, kandungan bukanlah nilai teras

Terdapat tradisi lama, iaitu kembali ke mesin cetak, universiti mengalihkan penyediaan kandungan mereka ke buku teks: peninggalan yang mahal, kini digantikan oleh kandungan yang bebas dari internet.

Ini adalah kemajuan. pendidikan harus lebih baik daripada sebelumnya, kerana kita sekarang dapat menunjukkan banyak sumber yang luar biasa, mungkin di laman web, mungkin di perpustakaan kita, di mana kita bertindak sebagai pengumpul kandungan, bukan pencipta.

Penciptaan dilakukan apabila kita mempunyai ahli penyelidik, bukan ahli pengajaran.

Dewan kuliah moden, akhbar pasca percetakan, seharusnya menjadi tempat di mana pelajar dan pendidik berkumpul untuk membincangkan isi kandungannya.

Semasa kita diatas talian, ketika kelas-kelas tersebut dirakam kemudian berubah menjadi makanan ringan selama 15 minit, jiwa pendidikan mula mati. Komuniti penyelidikan mesti diciptakan semula untuk kampus digital.

Menurut definisi Dewey, jika para pendidik asyik meluangkan masa mereka menyunting video daripada terlibat dengan pelajar, kita berhenti menjadi institusi “pendidikan”.

Video yang dibuat oleh seorang pendidik hanya untuk kelas mereka adalah serupa dengan satu salinan, buku tulisan tangan yang disebarkan kepada satu kumpulan sahaja. Ini adalah regresi, bukan kemajuan.

Sepuluh abad yang lalu, Noam meramalkan lebih jauh bahawa “kekuatan universiti fizikal masa depan terletak pada maklumat yang murni dan lebih banyak masa di kolej sebagai sebuah komuniti”.

Sebagai pendidik di persekitaran institusi, harus menganggap diri sebagai tokoh masyarakat dan pemimpin pasukan.

Pelajar adalah sebahagian daripada komuniti, pasukan dan kita berada di sana untuk menguruskannya, melatih mereka, membimbing mereka, menjadi mentor, untuk membantu mengajar mereka dalam perjalanan yang lebih panjang, dan menggabungkan mereka melalui tujuan pemikiran, pemahaman dan penguasaan.

Pendidik seharusnya berada di pihak pelajar, tentu saja tidak berdiri di hadapan kuliah yang memberikan monolog, sama seperti , tidak seharusnya merakam atau menyunting monolog tersebut.

Terdapat pelbagai dan kelebihan kandungan di hujung jari kita hari ini, dan jika kita mengikuti jalan yang sesat itu akan berakhir dengan tidak relevan.
——————-
Azizi Ahmad adalah pembaca Malasia Dateline yang mengikuti perkembangan pendidikan