Malaysia Dateline

“Dinamika jenayah negara”

Kita digemparkan dengan isu pegawai membocorkan maklumat berhubung operasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) baru-baru ini. Ia telah didedahkan oleh Ketua Polis Negara dan dilaporkan media-media. ‘Lindungi’ Nicky Liow: KPN’ bertarikh 30 Mac 2021 harus menjadi isu yang patut kita beri perhatian.

Pemberi maklumat biasanya mempunyai pelbagai pengalaman melihat berlakunya pelbagai jenis jenayah, dari kecurian hingga pemalsuan dokumen. Sebahagian daripadanya boleh disebut sebagai jenayah politik.

Namun, apabila berlakunya pengkhianatan dan penindasan, ini adalah jenayah pihak pemerintah.

Tetapi ada juga jenayah oleh pihak pemerintah yang melakukan perbuatan seperti rasuah dan pelanggaran hak asasi manusia. Kemudian ada jenayah di mana kedua-dua organisasi  swasta dan kerajaan terlibat bersama.

Memahami semua kemungkinan dan kerumitan ini tidaklah mudah.

Jenayah terhadap negara disebut sebagai “jenayah politik yang bertentangan”. Di sini, terdapat dua jenis jenayah iaitu tanpa kekerasan dan dengan kekerasan.

Jenayah tanpa kekerasan atau tidak ganas ini termasuklah berlakunya perbezaan pendapat, melakukan sabotaj, penindasan, hasutan, pengkhianatan dan pengintipan.

Pemerintah yang tertekan kebiasaannya cenderung untuk melabel sebarang bentuk penentangan sebagai jenayah kejahatan.

Sekiranya anda berada di China atau Uzbekistan, mengkritik pemerintah secara terbuka tentunya akan dipenjarakan atau lebih teruk lagi.

Pemerintah yang menerapkan layanan dua darjat:  mengintip atau mengadvokasi pemerintahan anda sendiri adalah sesuatu yang terpuji, sedangkan mengintip atau mengadvokasi pemerintahan musuh adalah pengkhianatan.

Pemberi maklumat di dalam kerajaan berisiko besar untuk dilabel sebagai pengkhianat.

Undang-undang terhadap penjawat awam yang bercakap  mengenai pekerjaan mereka dianggap ‘pemberi maklumat’. Tetapi kalau hanya mengeluarkan komen biasa, dianggap sebagai jenayah politik.

Isu bekas Peguam Negara yang mengundurkan diri dari perkhidmatan dan mengkritik institusi kehakiman dan perundangan, boleh didakwa dengan jenayah politik.

Jenis jenayah yang kedua adalah jenis kekerasan yang biasa disebut keganasan atau pembunuhan.

Sekiranya anda ahli organisasi terroris (pengganas) dan memutuskan untuk meniup wisel rakan anda, itu kaedah mengambil risiko sebenar!

Bagi pemberi maklumat yang bukan pengganas, risiko yang lebih besar dilabel sebagai pengganas. Ia seperti dipanggil pengkhianat, tetapi lebih buruk lagi.

Begitu banyaknya jenayah terhadap negara. Lebih menarik, dalam banyak hal, ada jenayah yang dikenali disebut sebagai “jenayah negara.”

Terdapat beberapa jenis ‘jenayah negara’ yang boleh dirujuk seperti contohnya rasuah politik. Ini kebiasaannya menerima atau meminta suapan (wang atau beberapa faedah ekonomi lain, seperti hadiah atau perkhidmatan).

Tiga kumpulan utama yang terlibat dalam rasuah politik adalah ahli politik, polis dan pengawal selia pemerintah, tetapi yang lain seperti hakim juga boleh dikaitkan.

Langgar undang-undang yang dikuatkuasakan sendiri

Rasuah politik merosakkan kepercayaan masyarakat kerana ini bermaksud bahawa mereka yang meluluskan dan menguatkuasakan undang-undang adalah orang-orang yang melanggarnya.

Sekiranya anda dijebak atau diperangkap oleh pihak polis, siapa yang akan anda cuba hubungi : Polis?

Kadang-kadang ada skandal, dengan individu terdedah dan dihukum, tetapi orang luar jarang tahu sama ada penjenayah sebenar telah dibawa ke muka pengadilan atau adakah penentang atau saksi telah dijebak.

Pemberi maklumat sangat penting dalam mendedahkan korupsi politik.

Lebih penting lagi, jika ramai  pegawai berpotensi memberi maklumat, ini akan meningkatkan risiko pendedahan dan mengurangkan kejadian rasuah.

Jenis kejahatan negara yang kedua adalah pengawasan domestik yang tidak sah, seperti ketika ejen pemerintah mendengar perbualan telefon atau memintas e-mel tanpa persetujuan yang sewajarnya.

Sejarah pengawasan pemerintah secara haram banyak terjadi di Britain, Kanada dan Amerika Syarikat.

Jenis ketiga jenayah negara adalah pelanggaran hak asasi manusia.

Ini mengingatkan kepada penyeksaan, kehilangan individu atau kumpulan dan pembunuhan di luar negara di negara-negara dunia ketiga, tetapi juga berlaku di bawah sistem pemerintahan perwakilan.

Hukuman yang tidak sah oleh pihak polis dan pegawai penjara adalah pelanggaran hak asasi manusia, dan ada banyak bukti kejadian ini berlaku.

Jenayah lain dalam kategori ini adalah jenayah perang, yang termasuk melancarkan perang yang melanggar undang-undang antarabangsa.

Para saksi sangat penting untuk mendedahkan dan mengadili pelanggaran hak asasi manusia, dan pemberi maklumat mempunyai peranan penting untuk dimainkan.

Jenis jenayah negara yang keempat adalah keganasan negara, yang meliputi penyeksaan, kematian dalam tahanan, rusuhan polis, penggunaan kekerasan polis, dan pembunuhan beramai-ramai.

Daripada jumlah tersebut, Ross menyatakan bahawa “kematian dalam tahanan dan penggunaan kekerasan oleh polis adalah yang paling ketara di negara-negara industri maju.”

Pemberi maklumat mempunyai peranan penting dalam mendedahkan jenayah tersebut. Sebilangan kecil pemberi maklumat, terutama mereka yang merupakan polis atau pegawai penjara, menjadi sasaran keganasan negara.

Jenis jenayah negara kelima dan terakhir adalah  jenayah korporat negara, sejenis tingkah laku “yang dilakukan oleh individu yang menyalahgunakan kuasa negara mereka atau yang gagal menggunakannya ketika bekerja dengan orang dan organisasi di sektor swasta.”

Jenayah seperti ini difasilitasi oleh praktik kontrak perkhidmatan kerajaan kepada syarikat swasta.

Seperti biasa, pemberi maklumat mempunyai peranan penting dalam mendedahkan kejahatan negara seperti ini.

Jeffrey Ian Ross dalam buku beliau The Dynamics of Political Crime dipetik berkata “Potensi bahaya lebih lanjut yang disebabkan oleh hubungan ini (antara sektor swasta dan awam) sangat membimbangkan, terutama untuk mengingatkan  bahawa undang-undang dan  peraturan yang bertujuan untuk mengawal syarikat swasta hari ini dikurangkan sementara syarikat semakin meningkat melampaui batas negara baik dalam pengeluaran dan dalam meningkatkan penggunaan produk mereka.

Oleh itu, tidak menghairankan jika pemberitahuan mengenai jenayah seperti ini menjadi lebih penting.