Malaysia Dateline

Dr Afif letak jawatan selepas diarah Ketua Menteri P.Pinang?

 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Jaya, Dr Afif Bahardin di katakan telah meletakkan jawatannya sebagai Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Memetik status Facebook aktivis politik, Badrul Hisham Shaharin, Exco kesihatan itu diarahkan berbuat demikian oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

“Dr Afif Bahardin diarahkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang untuk meletakkan jawatan sebagai Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang,” katanya dalam muatnaik status terkininya di laman FB CheGu Bard Original.

CheGu Bard yang memetik sumber dalaman, turut mendakwa perletakan jawatan itu selepas wujudnya desakan dari PKR.

“Menurut sumber dari pejabat Ketua Menteri, arahan itu berpunca dari desakan Parti Keadilan Rakyat sendiri,” katanya.

Sebelum itu, Dr Afif dijangka akan membuat pengumuman khas berhubung dakwaan perletakan jawatannya petang ini.

Difahamkan, jemputan sidang media khas itu dibuat melalui kumpulan WhatsApp Team Media Keadilan PP pada jam 12.10 tengah hari tadi.

Sidang media Solidariti Bersama Dr Afif Bahardin itu akan diadakan di kediamannya di Taman Pauh Jaya, Seberang Jaya pada jam 3.30 petang ini.

Bagaimanapun, belum jelas sama ada Dr Afif akan mengekalkan jawatannya sebagai Adun.

 

Peletakan jawatan itu berlaku selepas bekas Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) itu menegaskan akan kekal dalam parti dan komited kepada Pakatan Harapan (PH) yang memenangi mandat untuk mentadbir Pulau Pinang dalam pilihan raya umum lalu.

Beliau adalah antara penyokong bekas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Mohamed Azmin bersama 10 ahli parlimen lain meninggalkan PKR untuk menyertai BERSATU, BN dan PAS menubuhkan kerajaan Perikatan Nasional.