Malaysia Dateline

Dr Maza nasihat PM, berdoa dan istikarah cari penggantinya

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menasihati Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad agar berdoa dan beristikarah dalam mencari pewaris jawatannya untuk memimpin negara satu hari nanti.

Dengan baki waktu berharga dalam umur Dr Mahathir pada ketika ini, Dr Asri berharap ianya ditutupi dengan amalan yang paling soleh, iaitu mewariskan kuasanya kepada pengganti yang baik untuk agama, negara dan juga rakyat.

Beliau yang juga dikenali sebagai Dr Maza, turut berdoa agar kuasa tersebut tidak jatuh ke tangan pihak yang akan merosakkan segala kebaikan dan kerahmatan yang ada.

“Jika itu berlaku dengan pilihan seseorang pemimpin sebelum dia pergi, ia merupakan pengakhiran yang buruk. Semua orang akan menutup tirai hayatnya di dunia ini dan amalan kita akan dibawa bertemu dengan Allah.

“Sebagai seorang rakyat Muslim, saya mengharapkan Dr Mahathir mencalonkan pengganti yang benar-benar membolehkan beliau menjawab di hadapan Allah tentang orang yang akan mengambil kuasa politik tertinggi dalam negara ini.

“Jangan sampai kuasa itu jatuh ke tangan si rakus yang sanggup menggadaikan apa sahaja untuk kehendak dirinya berkuasa,” katanya menerusi satu kenyataan di laman Facebooknya, pada Rabu.

Justeru itu, Dr Maza juga berpesan kepada Perdana Menteri supaya nekad dalam menentukan masa depan negara.

“Janganlah dipandang wajah sesiapa, pandanglah keredhaan Allah dan murka-NYA pada hari kita bertemu dengan-NYA, kemudian tentukan calon, atau biarlah rakyat membuat pilihan untuk diri mereka sendiri.

“Apapun strategi politik yang disusun dan apapun tekanan keadaan Dr Mahathir sekarang, saya sebagai seorang rakyat Malaysia berharap masa depan negara tidak tergadai disebabkan keadaan yang ada.

“Saya percaya negara bukanlah satu hadiah peribadi yang boleh dipindah milik kepada sesiapa sahaja tanpa satu penelitian dan renungan terhadap masa depan identiti, keluhuran budi dan nilai keinsanan yang waras.

“Jadi, saya berharap jasa-jasa beliau (Dr Mahathir) pada negara ini, tidak dilupai disebabkan melantik pengganti yang salah. Sebaliknya, jasa yang banyak itu bertambah dikenang dengan pelantikan pengganti yang baik di sisi Allah dan juga rakyat,” katanya lagi.