Malaysia Dateline

pas umno

Dr Zakir setuju kerjasama Umno-Pas akan bentuk kerajaan campuran

Dr Zakir NaikKerjasama Umno-Pas akan menjadi lebih baik untuk Malaysia  boleh membentuk kerajaan campuran kerana ia akan memacu negara ke hadapan dan mengukuhkan Islam, menurut pendakwah perbandingan agama antarabangsa Dr Zakir Naik.

Beliau tidak mencadangkan untuk kedua-dua parti politik Melayu dan Islam utama di negara ini untuk bergabung, tetapi ia pasti akan menjadi lebih baik jika Umno dan Pas boleh membentuk kerajaan campuran.

“Saya tidak mengatakan bahawa kedua-dua pihak (Umno dan Pas) perlu menjadikannya sebagai satu pihak, tetapi jika mereka boleh merealisasikannya Alhamdulillah … (jika tidak) anda boleh memastikan parti anda, anda boleh menyimpan identiti anda, tetapi apabila anda mempunyai kerajaan campuran, ia perlu gabungan umat Islam. ” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita hari ini selepas rakaman bual bicara ‘Persepsi’ di TV Al Hijrah. Beliau dijemput sebagai ahli panel dalam rangka lawatannya ke Malaysia untuk menyampaikan ceramah agama.

Sebelum ini kehadiran beliau ditentang oleh beberapa kumpulan pemimpin NGO dan parti politik kerana ceramahnya dianggap akan menjejaskan ketenteraman awam dan menyentuh sensitiviti agama lain.

Namun beberapa hari yang lalu Dr Zakir telah bertemu dengan Perdana Menteri selaku Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Dr Zakir, yang berasal dari India, berkata beliau percaya pemimpin-pemimpin politik sanggup untuk bersatu dalam membentuk kerajaan campuran dan jika ini berlaku, ia akan menjadi indah untuk Islam.

Bagaimanapun, beliau berkata mungkin terdapat beberapa orang di negara ini yang tidak akan bersetuju dengan pendapat beliau dan tidak mahu melihat Umno dan Pas membentuk kerajaan campuran.

Dr Zakir turut mencadangkan supaya lebih banyak program akan diadakan di negara ini untuk menjelaskan Islam kepada orang bukan Islam dan untuk menghapuskan apa sahaja yang salah faham mereka mengenai Islam.

Beliau berkata dalam pertemuannya dengan Najib, mereka juga membincangkan mengenai Persidangan terbesar Islam yang diadakan di Bombay, India, baru-baru ini, dan bahawa Perdana Menteri katanya, telah meminta jika persidangan seperti itu boleh diadakan di Malaysia pula di masa akan datang.