Malaysia Dateline

rabies

Dua kes rabies baharu di kalangan manusia di Sarawak

Terdapat dua  kes baharu disyaki rabies di kalangan manusia di Sarawak, satu daripadanya melibatkan kematian seorang lelaki berumur 74 tahun, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata lelaki itu yang berasal dari Kuching, meninggal dunia pada 7 Dis semasa dalam rawatan di Hospital Umum Sarawak (HUS) dengan penyebab kematian sebagai ‘clinical rabies’, manakala satu kes disyaki masih dalam rawatan dan pemerhatian pakar perubatan di HUS, melibatkan seorang lelaki berumur 64 tahun, juga dari Kuching.

Spesimen klinikal kedua-dua kes disyaki rabies telah dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan dan kedua-dua kes disyaki masih menunggu keputusan ujian makmal bagi pengesahan penyakit, katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata sejak 30 Jun, 2017 sehingga hari ini, jumlah kes yang disahkan rabies di kalangan manusia di Sarawak adalah 14 orang termasuk 13 kematian dan satu kes dirawat di rumah dengan komplikasi neurologi.

Sehingga 7 Dis, 2018, katanya kerajaan Sarawak telah mengisytiharkan 56 buah kawasan di 11 Bahagian di Sarawak sebagai kawasan jangkitan rabies.

Hanya Limbang sahaja yang masih bebas rabies di kalangan haiwan.

Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kesihatan Sarawak akan terus mempertingkatkan kerjasama dengan kerajaan negeri, Jabatan Perkhidmatan Veterinar, agensi-agensi lain serta negara jiran bagi memastikan langkah pencegahan serta kawalan jangkitan rabies dilaksanakan secara menyeluruh dan berkesan.

“Kerjasama orang ramai amat diperlukan bagi menjayakan tindakan pencegahan dan kawalan yang dijalankan agar wabak rabies ini dapat segera dikawal,” katanya.

— BERNAMA