Malaysia Dateline

Elak keracunan, 4 petua mudah cuci buah dan sayuran dengan selamat

Bagi elak keracunan dalam kalangan kita terdapat 4 petua mudah yang boleh dipraktikkan untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran.

Biasanya sayuran dan buah yang dibeli di pasar mempunyai bahan kimia iaitu sisa racun perosak yang melekat di buah dan sayuran.

Mengapa kita perlu mencuci dengan bersih?

Memetik laporan The Healthy kira-kira 48 juta rakyat Amerika-iaitu satu daripada setiap enam-mendapat keracunan makanan setiap tahun, menurut data 2022 daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Daripada jumlah ini, purata 130,000 telah dimasukkan ke hospital, dan 3,000 mengakibatkan kematian.

Bahan kimia ini memainkan peranan dalam pertanian moden untuk mengawal perosak, rumpai dan pembawa penyakit-tetapi ia juga boleh menyebabkan masalah untuk usus.

Laporan 2016 yang diterbitkan dalam Frontiers in Public Health menyatakan bahawa pengambilan racun perosak mungkin mengganggu pelbagai proses normal dalam badan, daripada penyerapan nutrien kepada fungsi endokrin. Bahan kimia ini juga mungkin dikaitkan dengan risiko penyakit kronik yang lebih besar seperti penyakit jantung, demensia dan beberapa kanser.

Misalnya E. Coli boleh menyebabkan cirit-birit dan, dalam beberapa kes, penyakit yang agak teruk.
Salmonella boleh menyebabkan masalah perut sahaja; atau dalam beberapa kes demam tinggi yang boleh mengancam nyawa.

Elak keracunan, 4 petua mudah cuci buah dan sayuran dengan selamat
Buah buahan dan sayuran pasti ada sisa-sia racun perosak dan ia wajar dibersihkan dengan cara betul bagi mengelakkan keracunan

Ini 4 cara cuci yang sangat mudah

  1. Bilas air tawar

Hanya menggunakan air mengalir untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran anda, menggosok hasil untuk menghilangkan sebarang mikrob dan sisa racun perosak (dan menggunakan berus berbulu lembut untuk menggosok makanan yang lebih pejal seperti tembikai atau timun

  1. Rendam air tawar

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Food Protection mengatakan bahawa dalam kebanyakan kes, merendam produk selama sekurang-kurangnya dua minit sebelum dibilas mungkin lebih berkesan dalam mengurangkan bakteria berbahaya.

  1. Rendam dengan cuka

Kajian lama dari jurnal yang sama mencadangkan menambah sedikit cuka pada rendaman ini berfungsi lebih baik untuk mencegah keracunan makanan daripada air sahaja.

  1. Rendam baking soda

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry mengatakan bahawa pH alkali soda penaik membantu memecahkan sisa racun perosak yang degil. Dalam kajian itu, penyelidik merendam epal-dilaporkan salah satu buah paling kotor-dalam dua cawan air dengan satu sudu teh baking soda selama 15 minit, diikuti dengan bilas air tawar.

Jadi, yang manakah cara terbaik untuk membersihkan hasil anda?

Baca juga: https://malaysiadateline.com/kerana-hutang-pengangguran-herat-afgahnistan-digelar-kampung-satu-buah-pinggang/