Malaysia Dateline

Elaun sara hidup nelayan diteruskan, kementerian tidak bercanggah dengan PM

 

Salahuddin Ayub

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub menegaskan tiada percanggahan antara pihaknya dengan Perdana Menteri berhubung pemberian bantuan elaun sara hidup nelayan.

Beliau memberi jaminan bahawa pemberian bantuan kepada semua nelayan tempatan sejak 10 tahun lalu itu akan diteruskan.

“Pihak saya sendiri telah berhubung dengan pihak Jabatan Perdana Menteri bahawa elaun ini akan kita teruskan kerana ia adalah peruntukan di bawah kementerian yang telah diberi sejak 2008.

“Jadi tidak ada apa-apa percanggahan di antara pihak kementerian dengan isu yang dinyatakan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri yang mungkin pada persepsinya menganggap ia akan menghapuskan elaun sara hidup nelayan ini,” katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Pulai itu memberitahu bantuan itu membabitkan RM300 sebulan bagi nelayan zon A dan RM250 untuk nelayan zon B, C dan C2.

“Elaun ini akan kita teruskan dan tidak jadi isu buat masa ini. Ini jaminan kerajaan kepada nelayan-nelayan yang menikmati elaun ini sejak 2008,” ujarnya.

Untuk rekod, terdapat 5,000 nelayan laut dalam dan 5,400 nelayan darat yang menangkap ikan di sungai dan empangan pada masa ini memperoleh bantuan tersebut.

Walau bagaimanapun, Salahuddin berkata, pihaknya akan memastikan penambahbaikan kepada mekanisme bantuan tersebut supaya benar-benar dapat membantu meringakan beban hidup nelayan.

“Pada pertimbangan kita memang nelayan sangat memerlukan terutama di musim-musim mereka tidak dapat untuk turun ke laut yang sudah pasti menjejaskan sedikit pendapatan mereka.

“Kita dari semasa ke semasa akan membuat pemantauan dan kerja-kerja pemutihan untuk memastikan elaun ini benar-benar sampai kepada nelayan sebenar sebagaimana ditakrifkan oleh kementerian,” jelasnya.

Beliau juga mengingatkan pihaknya tidak mahu berlakunya ketirisan atau penyelewengan bantuan elaun tersebut dengan hanya diberi kepada golongan sasar yang tergolong dalam definisi nelayan seperti telah ditetapkan oleh pihak kementerian.

Selain itu, Salahuddin memberitahu nelayan mendapat insurans perlindungan di bawah syarikat insurans Etiqa bermula 15 Jun.

“Ini merupakan kelangsungan apa yang sebahagiannya yang diberi oleh pihak kementerian kepada nelayan di seluruh negara,” tambahnya lagi.