Malaysia Dateline

Elon Musk mengawal Twitter bertindak pecat CEO, dan 2 eksekutif lain

Elon Musk kini mengawal dan kuasai Twitter iaitu satu platform media sosial paling berpengaruh di dunia, dia juga bertindak memecat CEO Parag Agrawal dan dua eksekutif lain.

Elon Musk telah menyelesaikan perjanjian $44 bilion untuk membeli Twitter, sumber yang biasa dengan perjanjian itu memberitahu CNN pada Khamis lalu.

Penutupan perjanjian itu menghapuskan ketidakpastian yang menyelubungi perniagaan, pekerja dan pemegang saham Twitter untuk sebahagian besar tahun ini.

Pada mulanya bersetuju untuk membeli syarikat itu pada bulan April, Musk menghabiskan masa berbulan-bulan cuba untuk keluar daripada perjanjian itu.

Tetapi pengambilalihan Musk, dan pemecatan serta-merta beberapa eksekutif tertingginya, kini menimbulkan pelbagai persoalan baharu untuk masa depan platform media sosial.

Musk turut memecat CFO Ned Segal dan ketua polisi Vijaya Gadde, menurut dua sumber.

Musk berkata dia merancang untuk memikirkan semula dasar kandungan Twitter dalam perkhidmatan pendekatan yang lebih maksima kepada “kebebasan bersuara”.

Jutawan itu juga berkata dia tidak bersetuju dengan amalan larangan kekal Twitter bagi mereka yang berulang kali melanggar peraturannya dengan meningkatkan kemungkinan bahawa beberapa pengguna yang diharamkan sebelum ini boleh muncul semula di platform itu.

Mungkin dengan segera, ramai yang akan menonton untuk melihat berapa lama Musk boleh membenarkan bekas Presiden Donald Trump kembali ke platform itu, seperti yang dia katakan sebelum ini dia akan lakukan.

Musk terlibat dengan syarikat itu awal tahun ini apabila dia membina lebih daripada 9% pegangan dalam sahamnya. Selepas mengumumkan dia telah menjadi pemegang saham terbesar Twitter, Musk menerima dan kemudian menarik diri daripada tawaran untuk duduk di lembaga pengarah syarikat.

Dalam beberapa minggu, Musk mula menimbulkan kebimbangan mengenai kelaziman akaun palsu dan spam di Twitter dan akhirnya cuba untuk menamatkan perjanjian itu. Bagaimanapun, Twitter menyamannya untuk meneruskan perjanjian pemerolehan dan memandangkan pertikaian undang-undang hampir dibicarakan, Musk berkata dia akan meneruskan perjanjian itu mengikut syarat asalnya.

Awal minggu ini, Musk melawat ibu pejabat Twitter di San Francisco untuk bertemu dengan pekerja. Dia juga menyiarkan surat terbuka kepada pengiklan Twitter, mengatakan bahawa dia tidak mahu platform itu menjadi “free-for-all-hellscape di mana apa sahaja boleh dikatakan tanpa akibat.”

Baca juga: Bilik sewa RM350 macam lubang kubur-Netizen pertikai harga mahal tiada tingkap boleh sesak nafas

Baca juga: Baik sangat bagi rakan guna nama sebagai penjamin, Man Kidal diisytihar muflis