Malaysia Dateline

Mohamed Ezam Mohd Noor

Ezam nafi sertai semula PKR

Bekas Senator, Mohamed Ezam Mohd Noor menafikan dakwaan yang beliau akan kembali kepangkuan PKR dalam masa terdekat ini seperti dilaporkan sebuah portal berita.

Mohamed Ezam yang kini berada di Indonesia menyifatkan perkara itu sebagai khabar angin dan fitnah jahat terhadapnya.

“Saya sekarang tumpu kepada pembinaan Hisbah Centre for Reform di Indonesia. Baharu terbitkan kitab arab klasik hisbah yang pertama semalam di Indonesia sempena satu Rejab.

“Sejak tinggalkan Kementerian Kewangan dan tamatkan kontrak lebih awal tumpuan saya hanya pada Hisbah Centre khususnya terjemahan kitab Arab klasik mengenai hisbah dan rasuah ke bahasa nusantara.

“Saya tidak terbabit dan tiada rencana untuk mana-mana parti politik di Malaysia,” katanya sebagaimana dilapor portal Watan online yang menghubungi beliau.

Kelmarin satu portal berita melaporkan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) itu akan menyertai kembali PKR dan perbincangan kini sedang berlangsung bagi membawanya menyertai kembali parti itu.

Menurut portal itu juga, satu perbincangan antara Mohamed Ezam dengan Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berjalan lancar dan menemui hasil yang positif.

Mohamed Ezam sebelum ini melepaskan jawatan sebagai Ahli Dewan Negara yang disandangnya sejak 2010 apabila dilantik sebagai Pengarah Komunikasi di Kementerian Kewangan berkuat kuasa 15 Mac 2014.

Bekas Ketua AMK itu meninggalkan PKR pada tahun 2007 kerana hilang keyakinan terhadap Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menyertai semula Umno pada tahun 2008.