Malaysia Dateline

Fakta baru, periuk kera adalah tandas kelawar, tikus

Lemang merupakan salah satu hidangan utama pada setiap hari raya. Pelbagai acuan digunakan termasuk buluh dan periuk kera.

Namun, baru-baru ini tular di media sosial berhubung lemang periuk kera yang dibangkitkan oleh seorang professor emeritus dari sebuah universiti tempatan disebabkan periuk kera menjadi spesis tumbuhan yang terancam.

Bagaimanapun, fakta baru yang dikongsi oleh twitter ZoologiMY tentang tumbuhan periuk kera ini mendedahkan tumbuhan itu merupakan habitat dan tandas bagi haiwan mamalia seperti kelawar dan tupai.

“Disebabkan Aidilfitri bakal menjelang, lemang periuk kera bukan pilihan bijak untuk memilih semasa musim perayaan. Selain daripada mereka yang terancam atau sangat penting dalam ekosistem kami, kami sepatutnya mendedahkan satu rahsia lagi.

“Periuk kera atau ‘Nepenthes’ telah diketahui menunjukkan hubungan yang saling menguntungkan dengan jenis haiwan tertentu. Dalam kes ini, kelawar dan tikus khususnya.

“Juga, seperti yang dilihat dalam gambar di bawah ini. Treeshrew gunung, Tupai montana juga membuat ‘nepenthes’ sebagai mangkuk tandas mereka.

“Satu kajian baru yang dilakukan oleh sekumpulan saintis dari UBD, mencadangkan bahawa tumbuhan karnivor ini bertahan kebanyakannya dari kotoran kelawar.

“Kelawar Hardwicke, atau Kerivoula Hardwickii mendapat perlindungan dengan tidur di kelongsong periuk kera, sementara itu tumbuhan ini juga menangkap serangga bagi meraih nutrien penting dari kotoran mamalia,” ciap ZoologiMy.

Justeru, ZoologiMY menyarankan umat Islam makan lemang buluh sahaja pada hari raya kali ini.