Malaysia Dateline

Faktor amanah dan kepercayaan kepada pemimpin

Keputusan pemilihan Ahli Jawatankuasa (AJK) Pimpinan AMANAH Nasional baru-baru ini, menyaksikan Menteri dan Timbalan Menteri parti menduduki 10 kedudukan teratas pilihan perwakilan.

Sungguh pu Menteri Pertahanan Mohamad Sabu yang juga Presiden AMANAH berada di kedudukan ke 7 dengan memperolehi 681 undian beliau tetap di pilih ‘sebulat suara’ untuk menerajui parti bagi penggal ke-2.

Begitu juga dengan kedudukan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang hanya memperolehi lebih kurang 19% kerusi dalam Pakatan Harapan , namun Pengerusinya Tun Dr Mahathir Mohamad dan bukan Presidennya yang dipilih untuk mengetuai kerajaan Malaysia.

Keadaan ini mungkin kerana Pengerusi Bersatu adalah seorang pemimpin yang sudah dua kali memimpin negara dan berpengalaman.

Namun dari 19 ciri kualiti seorang pemimpin, terdapat 7 ciri yang mungkin diambil kira oleh ahli Majlis Presiden Pakatan Harapan perlu mengambil kira iaitu ‘Faktor Amanah dan Kepercayaan’.

Faktor Amanah dan Kepercayaan adalah kombinasi ‘kebolehpercayaan dan konsisten’, menerima tanggungjawab, diskret, cakap serupa bikin, autentik, menyokong kerja berpasukan dan berminat dengan kerja berpasukan.

Faktor Amanah dan Kepercayaan adalah istimewa kerana apa-apa kekurangan dalam ciri-ciri Pemimpin ini boleh membawa kepada hubungan yang tidak dapat dielakkan terutama isu prestasi bagi pemimpin, pasukan mereka dan mereka yang berinteraksi dengan mereka.

Dua faktor utama dalam kebolehpercayaan dan konsisten adalah berhubungkait dan disokong dan boleh diramal.

Konsistensi kepemimpinan boleh dikaitkan dengan tingkah laku yang boleh diramalkan dan dibuktikan untuk sebarang situasi/konteks yang diberikan.

Seorang pemimpin akan berkelakuan secara berbeza pada taklimat perjumpaan biasa berbanding ketika menghadapi kelewatan dan kesegeraan dalam projek pembangunan.

Dalam setiap kes, keperluan rakan dan ahli sekerja adalah untuk mencari tingkah laku ini dalam prestasi ‘meramalkan’ situasi tersebut.

Kegagalan untuk membina satu set set minda dan tingkah laku yang berulang untuk situasi kerja akan menimbulkan rasa kurang keyakinan diri sambil kepercayaan ahli pasukan turut dilemahkan.

Untuk memperkemaskan sifat ini biasanya membawa kepada eksekutif yang akan meminta maklum balas tertentu daripada rakan sekerja di semua peringkat dan, belajar dari maklum balas tersebut.

Pembelajaran kemudiannya membawa kepada perubahan tingkah laku (dan boleh dilihat).

Sebagai contoh, seorang pengerusi mahu dan menerima maklum balas mengenai cara beliau mempengerusikan satu pasukan pengurusan kanan.

Sifat yang konsisten setakat ini adalah perasaan pengerusi mencari jawapan kepada soalan-soalan adalah semata-mata untuk mendapatkan keyakinan, mencari kelopongan jawapan kepada perbincangan yang diperlukan untuk semua orang.

Dengan penyesuaian dan maklum balas selanjutnya, beliau dapat merevolusikan reaksi pasukannya terhadap cara beliau mempengerusikan majlis.

Membuat ramalan juga mendorong sifat kebolehpercayaan.

Isu utama meramalkan sesuatu keputusan adalah:

Secara konsisten, untuk memenuhi jangkaan dalam semua aspek.

Memenuhi jangkaan adalah termasuk aspirasi mengenai penyampaian, keperluan sokongan dan pengurusan masa.

Apa yang perlu dilakukan pemimpin untuk menguruskannya di tempat kerja?

Mereka mesti berkomunikasi dengan jelas tentang dasar, rancangan dan pelan kerja.

Mereka perlu bertanya dan bukannya membuat dasar yang berdasarkan perasaan atau rasionalisasi.

Mereka perlu terlibat, untuk menerima maklum balas, untuk mendengar dan mengambil berat.

Sekali lagi, meminta maklum balas tertentu mendorong pemahaman eksekutif tentang bagaimana orang lain melihat dan mengalaminya sebagai pemimpin.

Proses ini agak menyakitkan tetapi mendapat bimbingan dan sokongan perkembangan peribadi akan membantu.

Perubahan dalam tingkah laku boleh resap dengan cepat di mana pemimpin menguji pembelajaran mereka dan mengubah tingkah laku mereka di tempat kerja dan, di mana mereka mengalami kesan positif serta serta-merta.

Reaksi yang diperolehi dari rakan sekerja serta meminta (dan menerima) maklum balas tertentu, akan mempercepat pembelajaran dan membantu mereka untuk meneruskan, aplikasi praktikal kemahiran baru mereka.

*Penulis adalah seorang pendidik senior