Felda miliki semula secara rasmi tanah yang hilang

Felda miliki semula secara rasmi tanah yang hilang

Lembaga Pembangunan Tanah Persekutuan (Felda) hari ini mengesahkan bahawa ia telah memperoleh semula kesemua 16 lot tanahnya di Jalan Semarak yang telah dipindahkan ke sebuah syarikat untuk pembangunan Kuala Lumpur City (KLVC).

Pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata 17 lot tanah telah dipindahkan kepada syarikat, Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB), melalui empat perjanjian jual-beli-pembelian pada 2015 dan 2016 tetapi hanya 16 lot telah didaftarkan atas nama SPSB.

“Sebanyak 16 lot telah didaftarkan pada pelbagai tarikh. Akhirnya, selepas pelbagai proses dan rundingan sehingga semalam (8 Mac), kami dapat memperoleh semula lot dalam nama Felda,” katanya pada sidang akhbar di Menara Felda di sini.

Isu mengenai pemilikan tanah Felda tercetus pada Disember lalu selepas media arus perdana mendedahkan bahawa Felda berisiko kehilangan tanahnya bernilai RM270juta untuk pembangunan KLVC melalui transaksi pemindahan yang meragukan dari tahun 2015.

Dilaporkan bulan lepas bahawa Felda akan memperoleh semula tanah itu dari SPSB tanpa kos.

Shahrir berkata kaveat semua lot telah dilaksanakan bulan lepas untuk membolehkan status itu ditukar kepada nama Felda.

Ini adalah kaveat persendirian yang diperoleh pada April tahun lepas dan kaveat berdaftar yang dikenakan selepas laporan polis dibuat untuk membekukan apa-apa pembangunan di tanah itu, katanya.

Ia merupakan proses biasa bagi kaveat swasta untuk digantikan dengan kaunter pendaftar selepas laporan polis dibuat, katanya,
sambil menambah bahawa polis akan memohon untuk mengenakan kaveat pendaftar.

“Oleh itu, kaunselor swasta dan pendaftar telah diangkat untuk membolehkan kami mendaftarkan semula tanah itu dalam nama Felda sekali lagi, kami membuat pendaftaran pada 2 Mac, 2018, untuk 14 lot dan dua lagi lot telah didaftarkan semalam,” katanya.

Shahrir berkata kejayaan Felda dalam memperoleh semula tanah itu selepas menandatangani memorandum persefahaman dengan SPSB pada 15 Januari tahun ini.

Perjanjian itu menggariskan tiga perkara: SPSB memulangkan tanah itu kepada Felda untuk pendaftaran semula tanpa kos kepada Felda, dipertimbangkan semula oleh kedua-dua pihak untuk memperbaiki perjanjian pembangunan tanah, dan untuk siasatan polis ke dalam urus niaga tanah itu diteruskan.

Shahrir berkata, berikutan perubahan nama dalam tajuk tanah, Jawatankuasa Khas Rundingan yang dilantik pada 8 Februari akan memulakan rundingan dengan syarikat pemaju untuk memperbaiki terma dan syarat perjanjian pembangunan tanah.

Jawatankuasa itu juga akan terdiri daripada wakil dari Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS) dan Lembaga Pengarah Felda, katanya, sambil menambah bahawa penyertaan UKAS dalam rundingan itu adalah disebabkan kepakaran dan pengalaman unit dalam pembangunan tanah kerajaan dan aset.

Tanah Felda di Jalan Semarak terdiri daripada 24 lot dengan keluasan seluas lapan hektar untuk pembangunan oleh SPSB sebagai KLVC.

Shahrir enggan mendedahkan nilai 24 lot dan berulang kali mengatakan bahawa ia akan ditentukan dan dinilai oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta.

9.0
OVERALL SCORE
: 9.0
Have no any user vote