Malaysia Dateline

Azhar Abdul Hamid

FGV nafi tidak iktiraf pelantikan Azhar

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dan pengurusannya menyambut baik dan mengalu-alukan pelantikan Datuk Wira Azhar Abdul Hamid sebagai pengerusinya yang baharu.

FGV berkata lembaga pengarah akan melaksanakan proses perlu mengikut peruntukan dalam Akta Syarikat 2016 dan Syarat Penyenaraian Pasaran Utama (MMLR) Bursa Malaysia Securities Bhd untuk melantik Azhar sebaik menerima makluman daripada pihak berkuasa berkaitan.

Dalam kenyataan, FGV menjelaskan kekeliruan yang timbul susulan pengumuman Bursa Malaysia lewat kelmarin, selain laporan media yang mempersoalkan motif syarikat itu yang tidak memperakui pelantikan itu lebih awal.

“loadposition myposition}

Dalam pengumuman Bursa Malaysia, FGV berkata sehingga 5.30 petang Jumaat, setiausaha syarikat belum menerima makluman bertulis daripada pihak berkuasa berkaitan mengenai pelantikan Azhar.

“Sebagai syarikat senaraian awam dan syarikat berkaitan kerajaan, FGV terikat dengan syarat. Peraturan dan standard amalan terbaik mengikut Akta Syarikat 2016, MMLR Bursa Malaysia, Kod Tadbir Urusan Korporat Malaysia 2017 dan Memorandum dan Artikel Persatuan (M&A),” katanya.

Sejak berita mengenai pelantikan Azhar disiarkan media, FGV menghubungi pihak berkuasa yang berkaitan untuk memperoleh makluman bertulis seperti yang disyaratkan mengikut M&A bagi melaksanakan pelantikan itu.

Penjelasan itu dibuat sebagai respon kepada artikel sebuah akhbar harian bertajuk : “Apa motif FGV tidak iktiraf pengumuman pelantikan Azhar Abdul Hamid”.