Malaysia Dateline

Fitnah: Pensyarah UKM mohon maaf kepada Lim Guan Eng

Seorang pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia Abdul Muein Abadi hari ini memohon maaf secara terbuka kepada Lim Guan Eng di atas pernyataan-pernyataan fitnah yang dilemparkan kepada Ahli Parlimen Bagan itu.

Pernyataan fitnahnya dibuat melalui artikel atau rencana yang telah dikarangkan oleh beliau dan diterbitkan melalui laman Facebooknya dan media social di bawah tajuk “Hubungan sulit DAP, Pengganas LTTE dan Zionist Israel”.

Selain meminta maaf, pensyarah itu juga telah membayar kos guaman yang ditanggung oleh bekas Menteri Kewangan itu.

Pernyataan maaf beliau seperti dibawah;

Saya, Abdul Muein Bin Abadi, seorang pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia, dengan ini mengambil kesempatan untuk memohon maaf kepada Y.B. Tuan Lim Guan Eng , dalam kapasiti peribadi beliau dan juga kapasiti rasmi beliau sebagai :

1. Menteri Kewangan Malaysia ;
2. Ahli Parlimen bagi kawasan Parlimen Bagan ; dan
3. Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang bagi kawasan Air Puteh

dan juga kepada parti Democratic Action Party [“DAP”]

atas pernyataan-pernyataan fitnah yang telah saya buat melalui artikel/rencana yang telah saya karangkan dan terbitkan melalui laman Facebook saya dan media social di bawah tajuk: “Hubungan sulit DAP, Pengganas LTTE dan Zionist Israel”.

Pernyataan maaf saya kepada Y.B. Tuan Lim Guan Eng dan parti DAP adalah tanpa sebarang syarat dan dengan penuh kekesalan.

Saya juga amat kesal dan kecewa atas sebarang kelukaan kepada perasaan Y.B. Tuan Lim Guan Eng dan ahli-ahli parti DAP yang diakibatkan oleh pernyataan-pernyataan tersebut.

Maka dengan itu, saya juga dengan penuh kerelaan dan tanpa sebarang syarat menarik balik keseluruhan rencana/artikel tersebut yang mana kandungannya saya akui adalah tidak berasas dan tidak benar langsung.

Dan akhirnya, saya umumkan bahawa saya telahpun membayar sejumlah RM3,500-00 sahaja sebagai kos guaman Y.B. Tuan Lim Guan Eng.