Malaysia Dateline

Fokus tangani Covid-19, Pemuda DAP cadang Anwar hulur tangan kepada PN

Memandangkan situasi penularan wabak Covid-19 yang amat genting dan ketidakstabilan politik yang berterusan, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dicadangkan menghulurkan tangan kepada Kerajaan Perikatan Nasional supaya gencatan senjata politik dapat dicapaikan demi kestabilan politik.

“Pada saat yang genting kini, wabak Covid-19 adalah musuh utama negara, tiada lain!” kata ADUN Tanah Rata dan Timbalan Ketua DAPSY Kebangsaan Chiong Yoke Kong (gambar).

Katanya, kemelut politik berlarutan bukan sahaja akan menjadikan krisis Covid-19 lebih buruk tetapi juga akan membantutkan usaha pemulihan ekonomi akibat daripada pandemik Covid-19.

“Janganlah kita biarkan Umno mengambil kesempatan untuk mengaut kepentingan sendiri dengan mengorbankan kepentingan rakyat.

“Saya yakin Datuk Seri Anwar akan mengalaskan amanah Ketua Pembangkang dengan berhemah dengan mengutamakan kesejahteraan rakyat dan menangani wabak Covid-19,” kata beliau.

Semalam, Malaysia melaporkan kes harian baru tertinggi sepanjang wabak Covid-19, iaitu sebanyak 2,234 kes.

Hanya lima hari yang pertama pada tahun baru, negara kita mencatatkan lebih daripada 10,000 kes positif, sekali gus menjadikan jumlah kes positif negara sebanyak 125,438 kes.

Apatah lagi amaran dan keresahan tersebut turut disuarakan sendiri oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah bahawa sistem penjagaan kesihatan berada pada tahap genting di mana 24,347 kes positif Covid-19 telah melebihi kemampuan KKM, iaitu 23,000 katil.

Bagi Pemuda DAP itu, dalam keadaan lekuk Covid-19 masih tidak dapat dilandaikan, Malaysia tidak mampu untuk berdepan dengan satu lagi PKP kerana keadaan ekonomi yang amat rapuh buat masa kini akan terjejas lebih teruk.

“Kini Malaysia bagai jatuh ditimpa tangga, Negeri Pantai Timur dan Johor dilandai bah air. Namun terdapat sesetengah pihak dalam Umno masih tidak mengendah kesusahan rakyat dengan memaksa kerajaan mengadakan PRU-15 sebelum tamat suku pertama 2021,” kata beliau.