Malaysia Dateline

Gabungan antara Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan menghasilkan gelombang besar

Gabungan Tun M, Anwar bakal hasilkan tsunami besar, kata penganalisis

Gabungan antara Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan menghasilkan gelombang besar perubahan ke atas negara ini khasnya dalam pilihan raya umum ke 14 nanti.

Pengarah Strategi Amanah, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, kali terakhir negara menyaksikan ‘tsunami Melayu’ adalah ketika Tun Mahathir selaku perdana menteri bertindak ke atas timbalannya Datuk Seri Anwar.

Dzulkefly Ahmad“Nah, adalah menasabah dan tidak mustahil untuk kali ini, ketika kedua mantan PM dan TPM bergabung pula dan kali ini demi ‘Selamat Rakyat dan Negara’ maka bukan sahaja segmen ‘pengundi Melayu pro-perubahan’ bahkan rakyat patriotik yang merentasi semua kaum, agama dan budaya bahkan afiliasi politik, akan mencetuskan satu gelombang besar perubahan,” katanya kepada Malaysia Dateline.

Beliau mengulas pertemuan dan berjabat tangan erat antara Tun Mahathir dengan Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur 5 September lalu.

Ia diikuti dengan gabungan antara peguam kedua-dua pihak menentang Akta Majlis Keselamatan Negara yang dilaksanakan tanpa mendapat kelulusan dari Majlis Raja-raja Melayu itu.

Bagi beliau, pertemuan 5 September itu satu peristiwa ajaib yang tentunya menjanjikan satu permulaan baru buat naratif politik Malaysia.

Ia satu titik mula kembali bagi meneruskan gandingan kepemimpinan dua tokoh besar ini, katanya.

“Saya yakin rakyat teramai mahu menyaksikan pertautan dua tokoh negarawan ini, yang saling menunjukkan jiwa-besar mereka, demi mengangkat agenda memakmurkan rakyat dan menyelamatkan negara,” kata Dr Dzulkefly.

Oleh itu, katanya, mereka tidak mempunyai waktu lagi untuk berlengah bagi membicara perihal ‘titik-bengit kesilapan silam’

“Ya, sememang tidak mudah dipadamkan sejarah hitam yang juga satu tragedi buat kelangsungan kepimpinan negara.

“Pun begitu, apakah akan kita saksikan erti dan makna kata-kata hikmah orang-orang tua kita, ‘Bidok Berlalu, Kiambang Bertaut?” soalnya.

Bagi beliau, yang terlebih penting dari kesemua peristiwa bersejarah ini adalah menterjemahkannya kepada satu perubahan.

“Ia yang amat dinanti-nantikan sebahagian besar rakyat Malaysia amnya dan segmen pengundi Melayu pro-perubahan khasnya, yang sangat mendambakan penanambahbaikan serta penamatan kepada segala kebobrokan kepimpinan yang tempang mutakhir ini,” katanya.

Katanya, peristiwa ini berlaku ketika penguasa politik eksekutif sudah sampai kekemuncak keangkuhannya sehingga sanggup memperkosa dan menjerut segala cabang kuasa Judisiari dan Kehakiman, bahkan membelakangi Majlis Raja-Raja.

“Maka tersimpan di dalam benak hati-nurani segenap rakyat teramai, adalah keinginan dan impian menyaksikan natijah ajaib dalam pilihanraya ke-14 akan datang,” kata bekas ahli parlimen Kuala Selangor itu.

Beliau yakin penyatuan aura kedua-dua tokoh ini “memastikan segala kebobrokan yang telah merendahkan negara-bangsa dan membebankan rakyat ini ditamatkan segera.”

Dengan itu, katanya, maruah, martabat dan kedaulatan negara serta institusi-institusinya akan kembali diperteguhkan dan diberdayakan dengan izin AlLah jua.

“Saya yakin bahawa saya mewakili suara rakyat teramai yang mendambakan kepemimpinan dua peribadi hebat ini ketika usia masih berbaki ini dan sebelum mereka kembali dipanggil llahi.

“Ayuh..kami sedia membantu kalian dengan segala-galanya!” janji Dr Dzulkefly kepada kedua-dua tokoh ini.