Malaysia Dateline

Gaji graduan: M Saravanan, Mustapa patut malu sebab gagal patuhi NWCC

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan dan Menteri Ekonomi Mustapa Mohamed yang meminta graduan menerima gaji di bawah gaji minimum bulanan RM1,200 telah melanggar Akta Majlis Perundingan Upah Nasional (NWCC) 2011.

Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng berkata, kedua-dua menteri ini harus malu kerana gagal mematuhi, dan menegakkan seksyen 43 NWCC yang mengenakan denda RM 10,000 kepada majikan bagi setiap pekerja yang tidak dibayar gaji minimum.

Beliau berkata, menteri mesti menolong pekerja menerima dengan gaji minimum atau lebih tinggi, bukan bersikap kasar terhadap pekerja dengan membayar gaji minimum.

Gaji minimum semasa RM1,200 sebulan, dengan kenaikan RM100 setiap tahun dalam jangka masa 5 tahun, ditetapkan oleh Pakatan Harapan untuk memenuhi manifesto pilihan raya 2018 dengan gaji minimum bulanan RM1,500.

Gaji minimum bulanan RM1,500 ditetapkan apabila pendapatan garis kemiskinan Malaysia (PLI) ditetapkan pada pendapatan isi rumah RM980 sebulan.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, rakyat Malaysia tidak memerlukan menteri yang gagal mengekalkan gaji minimum RM1,200 sebulan dalam masa yang sama meminta para graduan untuk bersyukur dengan pekerjaan yang membayar RM1,000 sebulan.

“Saravanan seharusnya menguatkuasakan gaji minimum bulanan sebanyak RM1,200 tetapi sebaliknya mengatakan bahawa lebih baik bagi graduan untuk menerima pekerjaan dengan gaji bulanan RM1,000 daripada menganggur.

“Mustapa Mohamed lebih keras hati, mengatakan bahawa graduan dengan pekerjaan RM1,000 sebulan harus bersyukur mempunyai pekerjaan.

“Ini menghina pencari kerja, terutama graduan. Tidak ada lulusan yang akan berterima kasih kepada pemerintah yang gagal sepenuhnya menyelamatkan pekerjaan atau gagal mencipta pekerjaan baru yang menyebabkan pengangguran meningkat kepada 4.9% pada Januari 2021 dengan pengangguran belia pada rekod 13.5%, gagal mengurangkan kemelesetan ekonomi dan mengabaikan mereka kewajipan untuk menegakkan gaji minimum secara sah,” ujarnya.

Pada tahun 2019, Jabatan Statistik telah mengubah PLI menjadi RM2,208 sebulan, sehingga menaikkan kadar kemiskinan negara dari 0,4% pada 2016 menjadi 5,6% tahun lalu.

Membayar di bawah gaji minimum tidak dibantu oleh ramalan Bank Negara mengenai kadar inflasi 2.5% -4% tahun ini, dengan jangka pendek meningkat kepada sekitar 5% pada suku kedua 2021.

Berbanding dengan deflasi 1.2% pada tahun 2020, bagaimana pembayaran di bawah gaji minimum dapat membantu mengimbangi kenaikan jangkaan harga umum tahun ini?

Dengan semakan kenaikan pendapatan isi rumah bulanan PLI kepada RM2,208, pembayaran gaji minimum tidak dapat dikompromikan.

“Bukan hanya pemerintah PN sekarang yang mengundurkan reformasi buruh yang dilakukan oleh pemerintah PH sebelumnya, pemerintah PN ini juga menindas hak-hak buruh dengan menolak untuk menghormati upah minimum yang sah,” tambah beliau.