Malaysia Dateline

Galakkan pembelian atas talian bagi melawan Covid 19, kata Tun M

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan kerajaan untuk menggalakkan perniagaan dan pembelian secara atas talian sebagai inisiatif lain membendung penularan wabak Covid-19.

Beliau berkata, perniagaan atas talian perlu digalakkan di mana dengan itu, servis penghantaran juga akan diperlukan.

Ini katanya, akan membuka ruang pekerjaan untuk rakyat Malaysia terutama di dalam perkhidmatan penghantaran makanan.

“Membeli-belah tidak harus digalakkan. Semua pembelian harus dibuat dalam talian. Peruncit juga harus beriklan secara dalam talian dan semua pembayaran mesti dilakukan dalam talian.

“Kita akan hidup dengan wabak ini untuk jangka masa panjang. Kita mesti belajar bagaimana bertahan. Kita mesti mengembangkan kepakaran dalam usaha menangani pandemik ini,” katanya dalam satu catatan terbarunya.

Mahathir berkata, sekiranya gelombang keempat melanda negara, kakitangan barisan depan yang terlalu banyak bekerja mungkin tidak dapat menangani keadaan itu.

Hospital juga katanya, mungkin tidak lagi mempunyai tempat tidur yang mencukupi.

“Kami bergantung pada topeng muka dan penjarakan fizikal untuk mengurangkan kenalan. Dalam kesukaran ini, kita perlu berkurung . Ini tidak popular, tetapi sangat mustahak.

“Pemerintah tidak boleh mencari populariti tetapi harus mengenakan sekatan dan mengawasi sekiranya mereka patuh pada peraturan,” katanya lagi.