Malaysia Dateline

Gejala mahu untung mudah punca warga asing monopoli perniagaan, kata Khalid

Gejala mahu mendapat untung mudah dengan menyewakan lesen atau tapak perniagaan kepada warga asing oleh warga tempatan menjadi faktor perniagaan di ibu negara kini dimonopoli warga asing.

Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad berkata isu ini lebih meruncing apabila Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mahu mengambil tindakan terhadap warga asing berkenaan,  segelintir warga tempatan tampil dan mendakwa perniagaan itu milik mereka dan warga asing berkenaan adalah pekerja mereka.

DBKL juga katanya tidak pernah mengeluarkan lesen perniagaan kepada warga asing kerana mereka tidak layak mendapat sebarang lesen untuk menjalankan perniagaan di negara ini.

“Tetapi sukar untuk diambil tindakan sebab pemilik (warga tempatan) mengaku mereka adalah pekerja.

“Justeru, kami terpaksa benarkan mereka teruskan aktiviti perniagaan asalkan memiliki semua dokumen sah,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Program Agihan Sumbangan dan Majlis Berbuka Puasa di Masjid Jamek Kampung Baru, pada Selasa.

Khalid mengulas kebimbangan yang disuarakan Menteri Pembangunan Luar Bandar yang juga Anggota Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Rina Harun mengenai warga asing yang memonopoli (dalam sektor perniagaan di Kampung Baru).

Dalam pada itu Khalid menggesa warga tempatan membuka mata mengapa terdapat pihak ketiga (termasuk warga asing) yang sanggup menyewa lesen atau tapak perniagaan mereka walaupun pada harga tinggi.

“Kita kena faham mengapa orang sanggup sewa lesen atau tapak kita itu, ini kerana mereka boleh memperoleh keuntungan yang jauh lebih besar.

“Seperti tapak di bazar Ramadan, banyak peniaga kata tidak laku dan sebagainya tapi difahamkan ada yang sanggup menyewanya pada harga RM7,000. Jika mereka sanggup membayar pada harga itu sudah pasti dia tahu boleh memperoleh pulangan tiga ke empat kali ganda,” katanya.- BERNAMA