Malaysia Dateline

bendera Johor

Gelombang luar bandar mampu tumbangkan BN di Johor

Gelombang luar bandar terhadap sokongan kepada Pakatan Harapan (PH) di negeri Johor dilihat semakin terserlah dalam program-program yang dianjurkan oleh gabungan parti pembangkang itu.

Maklum balas berkenaan nasib Barisan Nasional (BN) atau Umno di Johor rata-rata dilihat tidak menyenangkan dan kebanyakan gambaran yang diberikan menunjukkan akan wujudnya gelombang yang mahukan pemerintahan baru.

Salim Mohd Shah Menurut Salim Mohd Shah, 61, (gambar kanan) Umno kali ini sedang melalui persaingan sengit dalam sejarah menjelang Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) kerana parti melayu itu dilihat seperti hilang arah tuju.

Salim yang merupakan bekas Ketua Kampung Serkat yang mempunyai kira-kira lebih daripada 5,000 penduduk itu berkata, dengan gerak kerja yang dijalankan di peringkat akar ini telah membuktikan bahawa PH mempunyai pengaruh akibat orang-orang kampung yang mulai marah terhadap Umno BN.

“Kali ini persaingannya saya jangkakan akan sengit dalam sepanjang sejarah politik di tanah air kita hari ini di mana Umno yang kita kenal dahulu sudah tidak membawa agenda memperjuangkan Melayu kerana apa saya cakap demikian, cuba lihat kesusahan orang melayu itu sendiri, mereka teruk ditindas oleh Umno hari ini.

“Kami telah bergerak dari akar umbi lagi memperkenalkan PH kepada orang ramai agar orang kampung sudah bersedia untuk melakukan perubahan dan sekaligus menjatuhkan serta menumbangkan Umno dan BN,” ujarnya.

Dalam pada itu, Salim berpendapat, gelombang sokongan rakyat terhadap pembangkang kali ini dilihat kuat dengan sambutan yang menggalakkan dari kalangan orang luar bandar atau di kampung-kampung tradisi seperti di kawasan Tanjung Piai, Pontian.

Beliau menambanh, dengan kewujudan PH hasil dari gabungan empat parti komponen di dalamnya dan diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad menambahkan keyakinan rakyat serta khususnya ornag Melayu yang sebelum ini menjadi penyokong tegar Umno untuk mengundi PH kali ini.

“Sebelum ini gelombang yang dibawa pembangkang tidak sampai ke kampung-kampung malah ia sambutan itu tidak tersentuh ke kawasan pendalaman, tetapi kali ini berbeza gelombangnya kuat sehingga berjaya masuk ke dalam rumah-rumah kami (penduduk kampung).

“Saya yakin Umno terutamanya di Johor bakal tumbang dan sekaligus digantikan oleh pemerintah yang baru kerana pengaruh Tun Dr Mahathir Mohammad amat kuat bagi orang melayu serta ia berjaya mempengaruhi orang ramai untuk beralih undi kali ini,” katanya.