Malaysia Dateline

Mercu tanda Sungai Besar

Graf pencarian kata kunci ‘Sungai Besar’ di Google meningkat

Pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar telah menyebabkan graf pencarian dengan kata kunci ‘Sungai Besar’ menggunakan enjin carian Google.com meningkat.

Mengikut rekod enjin carian tersebut, kata kunci ‘Sungai Besar’ mempunyai lebih 851,000 pautan dan keputusan sehingga berita ini ditulis pada 5 petang tadi.

Ia merangkumi pencarian rumah sewa, homestay, hotel, lokasi kedai makan, jumlah pengundi dan pecahannya, maklumat calon parti yang bertanding dan berita semasa mengenai PRK kawasan itu.

Menurut rekod itu lagi, kira-kira 300,000 keputusan berita dipaparkan dengan carian kata kunci ‘Sungai Besar’ itu selain carian kata kunci imej calon BN ‘Budiman Mohd Zohdi’ mencatatkan beribu gambar yang berkisar mengenai penamaan calon, lawatan rumah ke rumah serta kempen yang diadakan.

Turut menjadi tumpuan klik pengguna adalah dua laman sosial Facebook Budiman di budimanmohdzohdi2 dan BudimanMohdZohdi yang kini mempunyai 13,014 ‘like’.

Malah calon BN itu turut mendapat ‘bantuan’ publisiti sebagai satu lagi platform untuk mendekati masyarakat terutama pengundi Cina dengan lebih meluas menerusi laman sosial di mana satu ‘Fan pages’ calon BN itu dengan menggunakan karektor A-MAN (‘Ah Man/Budiman’).

Ia telah dikendalikan oleh sekumpulan belia pengundi Cina dari Sekinchan di facebook.

PRK Parlimen Sungai Besar pada 18 Jun ini bakal menyaksikan Budiman ditentang calon daripada Pas yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Meru, Dr Abdul Rani Osman manakala Parti Amanah Negara (Amanah) mempertaruhkan Pengerusi Amanah Sungai Besar, Azhar Abdul Shukur.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi Parlimen tersebut, Allahyarham Tan Sri Noriah Kasnon yang terkorban dalam nahas helikoper di Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lepas.