Malaysia Dateline

GST: Makin dibayar, makin banyak nikmat rakyat ditarik

 Pelaksanaan GST membebankan rakyat berpendapatan rendah dan sederhanaCukai Barangan dan Perkhidatan (GST) yang dilahirkan kerajaan Barisan Nasional (BN)  pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak pada kadar 6% kini berusia setahun.

Sepanjang setahun yang lepas, golongan miskin yang sepatutnya tidak dikenakan cukai terpaksa juga membayar cukai GST di samping menampung kesan peningkatan harga barangan kerana kesan GST. Penurunan cukai pendapatan yang diumumkan kerajaan  tidak dapat membantu golongan ini.

Dahulu, kerajaan berkata subsidi kepada rakyat adalah punca kewangan negara semakin terbeban. Setiap subsidi yang diberikan dicabut satu-persatu bermula dengan subsidi minyak. Ketika itu GST belum dilaksanakan.

Selepas GST dilaksanakan, bukan sahaja subsidi untuk rakyat tidak ditambah malah rakyat menyaksikan hampir kesemua subsidi yang pernah dinikmati rakyat seperti beras ST15, bil elektrik dan minyak masak turut dihapuskan.

GST yang memberikan wang tambahan kepada kerajaan juga tidak membantu rakyat mengurangkan kos pengangkutan awam. Kadar tol dinaikkan secara mendadak bersama kos tambang LRT, KTM, ERL, monorail, bas ekspres dan teksi. Bagi yang tidak menggunakan pengangkutan awam, mereka juga terpaksa menanggung beban yang lebih kerana GST dikenakan terhadap pembaharuan perkhidmatan Motor Takaful/Insurans.

Jadi, untuk apakah rakyat membayar GST? Makin banyak yang dibayar rakyat, makin banyak nikmat rakyat ditarik balik.

Kesan GST kerana rakyat berpendapatan rendah dan sederhana semakin ketara. Lihatlah kadar inflasi negara yang kini mencapai 4%, kadar tertinggi bagi 7 tahun lepas.

Namun, apabila rakyat mengadu mengenai peningkatan kos sara hidup, Najib pula menyalahkan kelulusan pendidikan yang masih di peringkat rendah sebagai punca majoriti rakyat Malaysia mengalami tekanan hidup.

Mudahnya jawapan  seorang perdana menteri tanpa menyentuh GST. Seolah-olah GST dan inflasi tiada kena-mengena dengan kos sara hidup yang terus meningkat saban hari.

Kalau betul perdana menteri sedar pendidikan rakyat sebegitu penting, mengapakah beliau sanggup memotong peruntukan untuk Kementerian Pendidikan Tinggi sebanyak RM2.4 bilion di Bajet 2016 manakala peruntukan untuk Jabatan Perdana Menteri ditingkatkan untuk 2016 (dari RM19 bilion pada tahun 2015 kepada RM20.3 bilion untuk 2016)? Bukan itu sahaja, baru-baru ini JPM meminta lagi tambahan sebanyak RM50 juta di parlimen baru-baru ini.

Lihatlah juga bagaimana kerajaan sewenang-wenangnya membatalkan 744 biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara demi penjimatan RM240 juta.

Bandingkan juga penjimatan RM240 juta dengan penyelewengan RM100 juta di Kementerian Belia dan Sukan yang didedahkan baru-baru ini. Bandingkan juga penjimatan RM240 juta ini dengan tindakan kerajaan meminta tambahan bajet sebanyak RM3.3 bilion di parlimen baru-baru ini meskipun 2016 masih muda di bulan ketiga.

Berlatar-belakangkan ini, persoalan perlu ditanya dan dijawab – wajarkah rakyat terus berkorban untuk kerajaan melalui GST sedangkan tiada langkah drastik untuk menghentikan rasuah, ketirisan dan kebocoran yang semakin berleluasa sehingga tidak dapat dihidu Menteri dan Ketua Setiausaha Kementerian seperti yang berlaku di Kementerian Belia dan Sukan?

Penyelewengan sedemikian tidaklah menghairankan kerana laporan tahunan audit negara sudahpun memberikan rakyat bayangan yang sama selama ini. Cuma ia tidak diambil serius oleh kerajaan.

Cuma rakyat boleh terbayang betapa dahsyatnya kalau RM100 juta dapat diseleweng di Kementerian Belia dan Sukan tanpa dihidu, bagaimana pula keadaannya di Kementerian Dalam Negeri, Pertahanan dan juga Jabatan Perdana Menteri yang masih belum dapat dihidu dan dibongkar sehingga kini?

Pada 2016, kerajaan mensasarkan RM39 bilion daripada poket rakyat yang disedut menggunakan GST. Sedihnya, sudah nyata pengorbanan rakyat untuk GST bukanlah untuk dinikmati rakyat. Duit yang dikorbankan rakyat hanya untuk dinikmati mereka yang berada di dalam kerajaan. GST sudah cukup sebagai alasan mengapa kerajaan BN ini wajib ditumbangkan di PRU14.

*Penulis  Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man adalah Timbalan Presiden Pas.