Malaysia Dateline

Guan Eng diberi amaran polis kerana mahu naik feri P.Pinang esok

Lim Guan Eng melahirkan rasa hairan dengan amaran pihak polis terhadapnya berikutan beliau mahu mengambil perjalanan menggunakan feri Pulau Pinang pada 10.00 pagi esok.

Beliau berkata, pihaknya hanya ingin mengucapkan selamat tinggal kepada feri Pulau Pinang yang ikonik dengan menaiki feri tersebut buat kali terakhirnya.

“Saya dimaklumkan bahawa polis Pulau Pinang telah mengeluarkan amaran terhadap saya mengambil perjalanan feri Pulau Pinang jam 10 pagi hari Khamis, iaitu esok.

“Saya berasa amat hairan dengan amaran polis untuk mengambil tindakan sedangkan kami hanya ingin mengucapkan selamat tinggal terakhir kepada feri Pulau Pinang yang ikonik dengan menaiki feri tersebut buat kali terakhirnya,” katanya menerusi Facebook malam ini.

Bagaimanapun beliau tetap akan berada di terminal Feri Pulau Pinang untuk mengambil perjalanan terakhir 10 pagi esok.

Beliau mempersoalkan perkhidmatan feri Pulau Pinang mempunyai kawalan keselamatan tersendiri dan adakah Kementerian Pengangkutan ataupun agensi-agensinya telah menghubungi pihak polis untuk bertindak?

“Pihak polis boleh datang namun saya tetap akan berada di terminal untuk mengambil perjalanan terakhir saya di atas feri Pulau Pinang yang ikonik besok jam 10 pagi di Terminal Feri Pulau Pinang.

Katanya, DAP telah mengambil pendirian yang tegas bagi pihak rakyat Pulau Pinang untuk membantah penamatan perkhidmatan feri Pulau Pinang yang ikonik oleh kerajaan Perikatan Nasional dan Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong.

“Ini merupakan satu kehilangan warisan budaya kita yang unik,” katanya.

Perkhidmatan feri Pulau Pinang yang menghubungkan penumpang antara bahagian pulau dan tanah besar akan dihentikan bermula 1 Jan 2021 dan digantikan dengan bot penumpang laju yang hanya membawa pejalan kaki, basikal serta motosikal sahaja.