Malaysia Dateline

Lim Guan Eng ketika sidang media pagi tadi selepas membuat lawatan di kawasan calon DAP bertanding.-Foto BP.

Guan Eng tidak mohon tempoh lanjutan, mahu cabar Adenan salah guna kuasa

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata, beliau tidak akan menghantar permohonan rasmi kepada pentadbiran Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem memohon lanjutan untuk beliau tinggal lebih hari di Sarawak.

“Ketua Menteri telah menyalahgunakan kuasanya kerana menetapkan jangka masa saya meninggalkan negeri ini pada 5 Mei.

” Kemudian meminta saya untuk menulis dan membuat permintaan rasmi tiada bezanya daripada dengan  penyalahgunaan kuasa oleh beliau, “katanya kepada media selepas melakukan lawatan mesra di Batu 10 hari ini.

Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP, berkata beliau menghormati jabatan imigresen Sarawak untuk menghalang orang ramai daripada memasuki negeri itu dan akan meninggalkan negeri ini seperti yang diminta.

“Pada 5 Mei saya akan keluar dari negeri ini kerana saya tidak mahu menghalalkan penyalahgunaan kuasa. Jadi saya tidak akan menulis untuk membuat permintaan rasmi,” ujarnya  seperti di lapor Borneo Post.

Beliau berkata pasukan undang-undang DAP akan mempertimbangkan untuk mencabar penyalahgunaan kuasa imigresen oleh Adenan.

“Saya tidak mempersoalkan kuasa Sarawak untuk menghalang orang dari datang. Saya mahu mencabar penyalahgunaan kuasa dan akan membawanya mengemukakannya selepas pilihan raya.” ujarnya.

Sarawak tidak boleh mengenakan larangan kemasukan terhadap individu yang mahu berada di negeri itu bagi tujuan aktiviti politik yang sah.

“Kami mempunyai calon yang bertanding di sini dan Suruhanjaya Pilihan Raya telah menerima calon-calon kita; aktiviti politik kami adalah 100 peratus sah. “

DAP Sarawak mempunyai 31 calon yang bertanding pada pilihan raya negeri ke-11 kali ini.