Guru jadi hero terjun laut selamatkan murid, netizen cadang beri pingat penghargaan

Oleh WAN SITI AMINAH

Satu rakaman video yang menunjukkan seorang lelaki berhempas pulas selamatkan kanak-kanak dari ditenggelami air tular di media sosial semalam.

Insiden yang berlaku di Pulau Pababag, Semporna, Sabah itu sebenarnya berlaku akibat keruntuhan jeti di kampung tersebut.

Rakaman yang menyentuh hati rakyat Malaysia itu sebenarnya merakamkan pengorbanan guru yang sedaya upaya menyelamatkan nyawa murid mereka.

Menerusi video yang berdurasi 1.30 minit itu, guru tersebut bertindak terjun ke laut di mana murid yang lengkap berpakaian sekolah itu terkapai-kapai di sungai.

Respons pantas beberapa orang guru itu berjaya menyelamatkan lebih 20 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Pababag daripada lemas.

Rata-rata pengguna media sosial meluahkan kekaguman mereka atas pengorbanan guru tersebut bagi memastikan pelajar mereka berada dalam keadaan aman.

Penonton video turut berasa simpati dengan situasi yang terpaksa ditempuh oleh pelajar luar bandar untuk menuntut ilmu.

Seorang pengguna media sosial bernama Archmaar mencadangkan pihak berwajib agar memberikan tanda penghargaan kepada pendidik yang terlibat.

Hal ini kerana, guru tersebut tanpa berfikir panjang terjun untuk menyelamatkan murid tanpa menghiraukan keadaan baju dan kasut yang kemungkinan akan rosak.

“Patut bagi pingat kat cikgu-cikgu ni. Dengan baju kemeja, kasut bagai terjun dalam air nak selamatkan murid-murid. Entah-entah telefon bimbit beliau pun turut rosak, bukan setakat kasut,” ciapnya di laman aplikasi Twitter.

“Semoga Allah permudahkan urusan mereka di sana. Bagi yang pernah mengajar di Sabah sangat faham. Tak semua mampu, tak semua nampak sempurna. Semoga Allah merahmati semua.” Kongsi pengguna lain.

Orang ramai turut menyeru wakil rakyat dan pihak berwajib untuk mengambil tindakan segera dalam mewujudkan persekitaran yang aman buat pelajar sekolah.

Dalam perkembangan terbaharu, Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Sulabayan Abdul Manan Danan memaklumkan Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi telah bersetuju untuk menyalurkan peruntukan bagi pembinaan semula jeti berkenaan.

Baca juga: Konsert AR Rahman Dibanjiri Peminat, Atlet Negara Dikecam Tinggal Komen ‘Bau Best Lah Kat Dalam Tuh’