Malaysia Dateline

Pesanan twitter Zaid Ibrahim berhubung Abdul Hadi.

Hadi memang tak dijemput, tiada dalam senarai, kata Zaid Ibrahim

Ketika berita berhubung keengganan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menyertai perhimpunan anti-Najib rancak menjadi perbincangan umum, penganjur perhimpunan itu Datuk Zaid Ibrahim ada jawapan yang tersendiri.

“Dia memang tiada dalam senarai (He was never on the list),” kata Zaid dalam twitter 28 Februari lalu.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu jelas tidak terganggu dengan keengganan Abdul Hadi untuk menyertai perhimpunan itu kerana beliau memang tidak dijemput.

Abdul Hadi sebelum ini dilaporkan tidak akan menyertai sebarang himpunan bagi mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melepaskan jawatan.

“Saya anti Umno tetapi tidak (anti) orang Umno, orang Umno tidak, orang Umno kita (Pas) hendak berbaik. Ada pun parti Umno sudah banyak (buat) kesilapan. (Oleh itu) saya tidak mahu terlibat dalam himpunan (anti-Najib) itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Abdul Hadi berkata demikian selepas melepaskan peserta acara Langkah Harap sempena program Himpunan Harapan Semua (Harap) 3.3 di Padang Mengkuang, baru-baru ini.

Sebelum ini Zaid menyuarakan hasrat untuk menganjurkan satu perhimpunan bagi mendesak perdana menteri berundur.

Bagaimanapun, Zaid berkata, acara yang dijadualkan pada 27 Mac itu bukanlah satu bentuk bantahan awam tetapi ‘acara tertutup’ dan atas ‘jemputan sahaja’ kepada kira-kira 1,000 orang.

“Saya lihat ramai masih bercakap mengenai perhimpunan pada 27 Mac, ia sebenarnya satu perjumpaan pemimpin dalam suasana tertutup.

“Saya tidak pernah kata ia akan menjadi protes jalanan atau perhimpunan awam. Saya bukannya seperti Bersih,” tulis Zaid dalam tweetnya sebelum ini.