Malaysia Dateline

Pakatan Harapan tetap bela hak penjawat awam

Presiden AMANAH, Mohamad Sabu memberi jaminan hak dan kedudukan penjawat awam di seluruh negara tetap akan dibela sekiranya Pakatan Harapan mendapat mandat di Putrajaya.

Beliau berkata, hanya kakitangan kerajaan yang disahkan terbabit dalam salah laku seperti rasuah akan dikenakan tindakan bukannya keseluruhan penjawat awam termasuk dakwaan pengurangan kakitangan atau penutupan jabatan seperti digembar-gemburkan.

“Saya ingatkan sekali lagi kamu semua (penjawat awam) kalau dibuang kerana kesalahan individu bukan kerana jabatan kamu yang akan ditutup kalau Pakatan Harapan memerintah.

“Kalau ada pegawai polis dan penjawat awam yang rasuah, itu yang kita akan ambil tindakan bukan kepada pegawai-pegawai kerajaan secara umumnya,” tegasnya dalam Ceramah Pakatan Harapan di Buntong, Ipoh malam tadi.

Menurutnya, Pakatan Harapan tidak akan sama sekali mengurangkan walau sedikit pun peruntukan untuk penjawat awam jika gabungan AMANAH, Bersatu, DAP dan PKR itu mengambil alih Putrajaya selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

“Bermakna pegawai kerajaan yang ada semuanya kekal di bawah kerajaan Pakatan Harapan. Oleh itu, polis tentera pegawai kerajaan jangan bimbang.

“Bang Mat ini Melayu, Islam. Takkan tergamak saya melihat kedudukan pegawai-pegawai kerajaan Melayu diketepikan di bawah Pakatan Harapan. Tidak. Tidak. Tidak,” ulangnya.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan penjawat awam agar tidak termakan dengan dakyah perkauman yang sengaja menakut-nakutkan kedudukan mereka kerana realiti sebaliknya berlaku di negeri-negeri yang pernah dan sedang diperintah parti pembangkang.

“Lihat perubahan kerajaan negeri di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kelantan, Terengganu, di Sabah berlaku perubahan parti politik yang memerintah, pegawai kerajaan dibuang atau tidak?” soalnya kepada ribuan hadirin yang terdiri daripada masyarakat setempat berbilang kaum.

Tegasnya, paling ramai kakitangan awam dalam kerajaan negeri Pulau Pinang terdiri daripada orang Melayu yang disifatkan beliau sebagai gembira dan bekerja kuat di bawah pentadbiran Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

“Saya ‘salute’ kepada mereka. Pegawai-pegawai kerajaan negeri di Pulau Pinang itu Melayu tapi mereka duduk di bawah Ketua Menteri, Lim Guan Eng. Dia (Guan Eng) tutup segala ketirisan, rasuah. Akhirnya Pulau Pinang (ada) banyak duit.

“Peruntukan kepada jabatan agama Islam naik hampir 80 peratus berbanding BN memerintah dulu kerana kerajaan Pulau Pinang ada duit, mereka ada Ketua Menteri yang kuat bekerja dibantu pegawai-pegawai kerajaan Melayu.

“Sebab mereka lihat inilah Ketua Menteri yang menjaga amanah rakyat. Sebab itu pilihan raya akan datang Pulau Pinang, dalam Islam sebut InsyaAllah, Pakatan Harapan menang besar di Pulau Pinang,” jelas Pengarah Komunikasi dan Mobilisasi Pakatan Harapan itu lagi.