Malaysia Dateline

Hakim benar permohonan Rizal pindah kes rasuah ke Mahkamah Tinggi

Kes bekas pegawai khas kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Rizal Mansor, yang menghadapi empat pertuduhan rasuah berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar sekolah luar bandar di Sarawak, akan dibicarakan  di Mahkamah Tinggi.

Ini berikutan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan peguam Ridha Abdah Subri yang mewakili  Rizal yang hadir memakai baju kemeja biru dan berkot biru gelap untuk memindahkan kes itu dari Mahkamah Sesyen.

Bagaimanapun mahkamah belum menetapkan tarikh sebutan kes itu di Mahkamah Tinggi, dan esok ditetapkan untuk sebutan di Mahkamah Sesyen di hadapan Hakim Rozina Ayob bagi mengemas kini perkembangan kes berkenaan.

Ridha Abdah mengemukakan permohonan itu mengikut Seksyen 417 (1)(e) Kanun Tatacara Jenayah manakala Timbalan Pendakwa Raya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia  (SPRM) Ahmad Akram Gharib tidak mengemukakan sebarang bantahan terhadap permohonan berkenaan.

Pada 15 Nov 2018, Rizal, 45, mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan meminta dan menerima rasuah untuk dirinya dan Datin Seri Rosmah Mansor berjumlah RM5.5 juta berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar sekolah luar bandar di Sarawak.

Bagi pertuduhan pertama, Rizal didakwa telah secara rasuah meminta bagi pihak Rosmah suatu suapan iaitu wang berjumlah RM187,500,000 yang merupakan 15 peratus daripada nilai kontrak daripada Saidi Abang Samsudin yang merupakan Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd.

Ia sebagai dorongan untuk Rosmah melakukan suatu perkara yang dicadangkan iaitu membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek  Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel Bagi 369 Sekolah Luar Bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan Malaysia.

Bagi pertuduhan kedua, Rizal dituduh telah secara rasuah meminta bagi dirinya suatu suapan iaitu wang berjumlah RM25,000,000 daripada individu sama iaitu Saidi sebagai dorongan untuk tertuduh melakukan suatu perkara yang dicadangkan iaitu memastikan Rosmah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek sama.

Kedua-dua kesalahan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe’, G-24, Ground Floor, Sunway Putra Mall, 100, Jalan Putra, Chow Kit, dekat sini antara Mac dan April 2016.

Bagi pertuduhan ketiga, Rizal didakwa telah secara rasuah menerima bagi pihak Rosmah suatu suapan iaitu wang tunai berjumlah RM5,000,000 daripada Saidi sebagai upah bagi Rosmah kerana telah membantu Jepak Holdings untuk mendapatkan projek sama di Lobi Pavilion REIT Management Sdn Bhd, 168, Pavilion, Jalan Bukit Bintang dekat sini pada 20 Dis 2016.

Bagi pertuduhan keempat, tertuduh didakwa telah secara rasuah menerima bagi dirinya suatu suapan iaitu wang tunai berjumlah RM500,000 daripada individu sama sebagai upah bagi diri tertuduh kerana telah memastikan Rosmah membantu Jepak Holdings untuk mendapatkan projek serupa di No. 1, Laman Damai Sari, Jalan 1/61, Bukit Segambut, dekat sini pada 23 Dis 2016.

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.- BERNAMA