Malaysia Dateline

ARiF dan Pemuda Amanah Sabah menghantar sumbangan makanan ke pusat penjagaan haiwan terbiar di Batu 8, Sandakan

Hampir 300 kucing dan anjing terbiar di Sabah perlu rawatan

Tidak hanya prihatin terhadap kebajikan masyarakat di sekitar, nasib haiwan terbiar turut mendapat perhatian ARiF dan Pemuda Amanah Negeri Sabah.

Selepas mengetahui aduan pusat penjagaan haiwan terbiar yang diuruskan Persatuan Mencegah Kezaliman Terhadap Haiwan (SPCA) Sandakan memerlukan bantuan untuk menampung kos perbelanjaan pusat jagaan tersebut, ARiF Sabah yang aktif dengan kegiatan kemasyarakat dan bantuan kebajikan terus menghantarkan bantuan.

Bantuan yang dihantar berupa makanan seperti Friskies, Pedigree serta bahagian ayam yang mentah seperti leher dan dada.

Rombongan seramai 10 orang itu diketuai oleh setiausaha ARiF Negeri Sabah, Yunizam Yusop dan Ketua Pemuda Amanah Negeri Sabah, Khairuddin Daud.

Menurut Yunizam, ini adalah bantuan kebajikan kali pertama dihantar kepada pusat penjagaan haiwan terbiar ini dan akan ada bantuan susulan selepas ini.

“Bantuan kali ini adalah bantuan kali pertama yang dihantar. Kami mendapat aduan daripada salah seorang staf di pusat penjagaan ini dan kami terus mengerakkan usaha mengutip sumbangan daripada penyumbang yang prihatin terhadap nasib haiwan terbiar ini.”

“Usaha mengutip sumbangan untuk membantu SPCA tidak akan terhenti hanya setakat hari ini. Banyak pihak mahu turut sama memberi sumbangan demi memastikan haiwan yang terbiar ini mendapat makan dan rawatan yang minima.”

Persatuan Pencegahan Kezaliman Terhadap Haiwan Sandakan telah beroperasi selama empat tahun bermula daripada tahun 2012 dengan sumber dan dana yang terhad.

Lebih 280 ekor anjing dan kucing terbiar telah ditempatkan di sini dan dijaga oleh tiga orang staf sahaja.

Menurut salah seorang staf pengurusan SPCA Sandakan, Chong Yem Ping, kos operasi penjagaan sehari untuk pusat penjagaan ini menelan anggaran belanja sebanyak RM8,000. Dana untuk pusat penjagaan ini kebanyakannya disumbangkan oleh orang ramai dan juga badan kebajikan haiwan antarabangsa.

Lebih 280 ekor anjing dan kucing terbiar ditempatkan di pusat jagaan ini

Orang ramai juga boleh mengambil kucing atau anjing untuk dijadikan haiwan peliharaan dengan hanya membayar RM40 dan mengisi borang.

Orang ramai yang ingin menyumbang atau membantu boleh menghubungi hotline mereka di talian 010-2278911.