Malaysia Dateline

AMANAH cuba bawa Khalid bertanding di Johor, mungkin lawan Shahrir

Timbalan Presiden AMANAH Salahuddin Ayub tidak menafikan bahawa parti itu sedang merancang meletakkan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad untuk bertanding di Johor pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Beliau berkata, parti-parti lain dalam Pakatan Harapan (PH) juga sedang memikirkan beberapa tokoh untuk memperkemaskan kedudukan mereka di Johor.

Salahuddin Ayub

“Kita telah bersedia untuk menurunkan tokoh-tokoh besar yang lain dan saya tidak boleh menafikan AMANAH sedang dalam proses untuk memastikan YB Khalid dibawa ke Johor mewakili AMANAH untuk memperkukuhkan lagi barisan calon-calon AMANAH untuk memberikan sumbangan kita dalam memberi kemenangan kepada PH di Johor,” katanya pada sidang media di Wisma AMANAH Negara hari ini.

Pengarah Pilihan Raya PH Johor itu berkata demikian sebagai menjawab spekulasi mengenai PH akan meletakkan pemimpin-pemimpin kanan mereka di Johor.

Menjawab kemungkinan Khalid akan berdepan abangnya Tan Sri Shahrir Samad di Johor Baharu, Salahuddin juga tidak menolak kemungkinan itu namun katanya, ia terserah kepada persetujuan PH.

“Kalau Khalid Samad ke Johor tak semestinya Johor Baharu sebab Johor Baharu kerusi PKR,” katanya.

Pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Samad kelmarin berkata, beliau sedia berdepan dengan nama-nama besar dalam pakatan pembangkang yang mahu bertanding di Johor pada pilihan raya umum akan datang.

“Pada awal ramalan saya PRU ke-14 adalah yang paling mudah. Tetapi apabila sudah dengar macam-macam (nama) hendak datang ke Johor termasuk Khalid Abd Samad (Anggota Parlimen Shah Alam), jadi, saya ingat kalau semua sudah berminat pada Johor, saya pun berminat jugalah berdepan dengan mereka dalam apa pun kedudukan,” katanya kepada pemberita selepas program Dialog Perjuangan 4 All di Johor Bharu malam semalam.

Desas desus mengatakan empat pemimpin utama PH sudah bersedia bertanding di Johor pada PRU14.

Pemimpin yang dimaksudkan ialah Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, Timbalan Presiden AMANAH Salahuddin Ayub dan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

‘Front line state’

Dalam pada itu Salahuddin berkata, PH serius dalam menjadikan Johor sebagai ‘front line state’.

Menurut beliau, dengan pelantikan Muhyiddin sebagai Pengerusi PH negeri itu, diyakini Johor mampu mengambil alih tadbir urus negeri itu daripada BN.

“Saya sendiri telah hampir satu tahun setengah fokus di Johor bersama rakan yang lain dan semua orang tahu dengan kita bersetuju secara konsensus dan sebulat suara tanpa ada sikit pun bangkangan telah menerima baik pelantikan Tan Sri Muyiddin Yassin untuk mengetuai PH di Johor, saya sendiri telah diamanahkan untuk memegang satu jawatan yang cukup penting iaitu Pengarah Pilihan Raya PH Johor.

“Dengan kehadiran Tan Sri Muhyiddin saya rasa kita tidak ada isu tentang kredibiliti, wibawa, ketokohan, dan beliau adalah bekas Timbalan Perdana Menteri dan juga bekas Menteri Besar Johor selama dua penggal dan beliau sendiri ialah ahli parlimen Pagoh yang saya rasa rakyat tidak ada sebab untuk tidak meletakkan keyakinan yang tinggi pada kali ini untuk kami mengambil alih tadbir rus Johor,” katanya.