Malaysia Dateline

Mohamed Hanipa Maidin

Hanipa mengadu kepada Nik Aziz, di Sungai Kandis lagi terserlah

“InsyaAllah Tok Guru. Sebab tu kami tubuh Parti Amanah Negara meskipun berlori lori difitnah,difatwa,dimaki, dikeji ,dihina dan 1001 lagi oleh parti tu. Kami ingat pesan Tok Guru agar bersabar

“Lepas pemergian Tok Guru dah nampak lain sangat parti tu. Sekarang di Sg Kandis lagi makin terserlah Tok Guru.

“May Allah bless the ruh of my beloved murrabbi. Amin,” ujar Ahli Parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin di laman facebookya.

Beliau dipercayai meluahkan perasaannya susulan tindakan pimpinan Pas mahu pengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK)Sungai Kandis agar mengundi calon BN Datuk Lokman Noor Adam.

PRK Sungai Kandis bakal menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara calon PKR Mohd Zawawi Ahmd Mughni, Datuk Lokman Noor Adam (BN) dan Calon Bebas K. Murty.

PRK Sungai Kandis akan diadakan pada 4 Ogos depan susulan kematian wakil rakyatnya Mat Shuhaimi Shafiei yang meninggal dunia akibat kanser lomfoma pada 2 Julai lalu.

Di PKR Sungai Kandis Pas bekerjasama dengan Umno  memberikan laluan untuk tidak meletakkan calon Pas di Sungai Kandis.

Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan dalam kenyataannya berkata sekiranya parti pembangkang tidak berhasrat hendak bertanding dan menjadikan pertandingan itu satu lawan satu, kemungkinan besar Pas akan meletakkan calon.

Apabila BN menyatakan hasrat untuk meletakkan calonnya maka Pas memberi laluan itu.

Bagaimanapun Pas tidak ketinggalan turut mengadakan siri ceramahnya di Sungai Kandis walaupun pemimpinnya tidak turun padang bersama calon BN.

Pada Sabtu calon BN Lokman Adam  kelihatan muncul di sebuah ceramah anjuran Pas Kawasan Kota Raja.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Salehin Muhyi dipetik berkata, ceramah ‘Bangkit Selangor’ yang diadakan itu bukan untuk menyokong BN sempena PRK Sungai Kandis sebab itu calon BN tidak dijemput dan duduk sebaris dengan pimpinan pas di pentas malam itu.

Dalam ceramah berkenaan turut hadir Ketua Penerangan Pas Nasrudin Hassan yang secara terbuka menyeru ahli Pas menolak Pakatan Harapan (PH) dalam PRK Sungai Kandis kerana gabungan itu tidak mengamalkan dasar pemerintahan Islam, katanya.

“Kita tak nak kerajaan jahiliah diganti kerajaan jahiliah, kerajaan PH tidak mengamalkan pentadbiran Islam.

“Kita kena pastikan mereka kalah, PH kita kena tolak.

“Jadi nak undi siapa, nak kena tunjuk juga ke? Tu undi dia (Lokman),” katanya ketika berceramah sambil menuding ke arah calon BN itu.

Pada PRU 14, Shuhaimi memenangi kerusi Dun Sungai Kandis selepas memperoleh 23,998 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Kamaruzzaman Johari (11,518); calon Pas, Mohd Yusof Abdullah (7,573) dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin (76).

Datuk Lokman Noor Adam yang hadir dalam ceramah anjuran Pas walaupun Pas  mendakwa kehadiran calon BN itu tidak dijemput.