Malaysia Dateline

Salah satu projek PR1MA

Hanya 934 daripada janji 500,000 unit rumah PR1MA diserah milik

Ini bermaksud hanya 0.2% daripada janji perumahan yang terkandung dalam manifesto BN untuk generasi muda dilaksanakan, kata ahli parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin.

Statistik itu diterima Sim daripada jawapan bertulis perdana menteri pada sidang Dewan Rakyat yang berakhir hari ini.

“Perumahan merupakan isu kempen utama PRU13. Oleh kerana orang muda ditekan dengan peningkatan kos harga rumah, BN terdesak untuk menubuhkan PR1MA untuk membina rumah mampu milik demi memenangi undi orang muda,” ujarnya.

Sim Tze TzinMenurut Sim, dalam manifesto pilihan raya umum 2013, BN telah menjanjikan untuk “Membina 1,000,000 rumah mampu milik – digerak oleh sektor swasta dan awam, termasuk 500,000 buah rumah PR1MA”.

Janji BN ini boleh dilihat di http://www.barisannasional.org.my/manifesto/menyediakan-rumah-mampu-milik

Menurut Sim, dengan janji tersebut BN telah memenangi undi orang muda dan faktor undi generasi muda telah membantu kemenangan Umno/BN pada PRU13.

“Selepas lebih kurang 5 tahun, tiba masanya untuk mengkaji semula janji-janji BN tentang 500,000 perumahan PR1MA. Maka saya telah bertanya perdana menteri untuk menyatakan jumlah rumah PR1MA yang telah siap dibina dan diserah kunci kepada pemilik dari penubuhan PR1MA hingga Jun 2017.

“Jawapan yang saya dapati sangat mengejutkan. Setakat Jun 2017 hanya sebanyak 934 unit kediaman PR1MA yang telah diserah kepada pemilik. Ini hanya 0.2% daripada janji manis yang dijanji kepada orang-orang muda.

“Jawapan ini mendedahkan pembohongan Umno/BN dari semua janji-janji manis pilihan raya,” kesal beliau.