Malaysia Dateline

Harga barangan terkawal, media Pas dikutuk secara berjamaah

Media Pas, Harakahdaily, dikutuk secara berjamaah hari ini apabila menyiarkan berita kononnya kerajaan berjaya mengawal harga barangan keperluan menjelang Tahun Baru Cina kali ini.

Ini kerana, bagi banyak pihak, harga barangan telah naik melambung sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

“Hisap gam kayu admin Harakah kini?” tulis Mohamad Roslan Awang menerusi Facebook beliau sambil mengepilkan berita Harakahdaily tersebut.

“Gila Harakah. Kalau nak berbohong berpada-pada. Kepala bapak kamu harga terkawal. Kau tak pernah gi pasar dan supermarket ni,” tulis Zainudin Hj Abdul Razak pula.

Ahmad Puaat pula meminta petugas Harakahdaily mengambil buah kismis pula supaya lebih cerdik.

“Kena ambil kismis minda supaya cerdik,” tulis Ahmad.

Shamsul Aziz pula menulis, “Semua harga barang dah naik. Pengarang Harakah ni memang otak biul.”

Ungku Mohd Noor Mahmood pula menulis, “Terlebih mengampu, bersederhanalah wahai tuan hamba. Supaya tampak kebenaran.”

Dua minggu lepas, Utusan malaporkan, kerajaan mengakui terdapat kenaikan harga barangan bagi barang basah termasuk sayur-sayuran di Johor, Perak, Kelantan dan Pahang.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna melalui 246 notis bertulis dikeluarkan kepada peniaga susulan pemantauan kenaikan harga yang berlaku dan mengesan sekiranya wujud sebarang elemen pencatutan.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, melalui penguatkuasaan Op Pasar 2021 (sayur-sayuran) selama tujuh hari bermula 12 Januari lalu, sebanyak 258 premis peruncit dan pembekal diperiksa yang melibatkan 743 barangan yang terdiri daripada lima sayur-sayuran utama iaitu tomato, cili merah minyak dan kulai, lobak dan kubis bulat.

“Selain itu, sebanyak 266 premis diperiksa yang melibatkan 2,289 barangan minyak masak pelbagai jenama bagi botol dua kilogram (kg), tiga kg dan lima kg dan hasil daripada pemantauan lanjut aduan kenaikan harga minyak masak juga, sebanyak enam notis di bawah Seksyen 21, Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011 dikemukakan kepada peruncit.

“Pemantauan terhadap barang-barang keperluan secara harian dan mendapati terdapat barangan yang mengalami kenaikan harga, penurunan harga dan tiada berlaku sebarang perubahan harga,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.