Hari Guru: Di Malaysia guru dapat hadiah, di China guru diharam terima hadiah

Oleh AZIZI AHMAD

Kisah sedih seorang murid ponteng sekolah kerana tidak mampu bawa hadiah untuk guru bertarikh Mei 20, 2022 menarik perhatian .

Terlihat juga di laman Facebook terutamanya para guru berkongsi gambar hadiah yang diterima dari anak-anak murid mereka dan yang menerima longgokan hadiah tidak berhenti ucapan terima kasih dan yang tidak menerimanya pula apa lah perasaan para guru-guru tersebut.

Di Malaysia, memang menjadi suatu yang dinantikan oleh ‘sekumpulan guru’ namun di beberapa negara lain , ibu bapa atau guru yang bermasalah dengan peningkatan populariti pemberian hadiah seharusnya mendapat kelegaan yang dialu-alukan dalam langkah-langkah yang diperdebatkan oleh pihak berkuasa pendidikan terhadap penyelewengan tersebut.

Di China, beberapa hari sebelum Hari Guru tahun sebelumnya , Kementerian Pendidikan China mengeluarkan notis larangan aktiviti yang dibiayai oleh wang awam dan penyampaian hadiah, serta pemborosan dalam institusi pendidikan, termasuk sekolah.

Langkah itu diharap dapat mengekang amalan ibu bapa menghadiahkan hadiah kepada guru, mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kesucian sistem pendidikan dan membersihkan suasana kampus.

Mungkin agak menyedihkan dan memalukan sistem pendidikan sebenarnya, negara secara keseluruhan – jika Hari Guru menjadi masa untuk ibu bapa memeningkan kepala memikirkan hadiah apa yang perlu diberikan kepada guru untuk memastikan anak-anak mereka mendapat “layanan istimewa” atau untuk mengelakkan mereka daripada didiskriminasi dalam kelas.

Memberi atau tidak memberi hadiah adalah keputusan yang memberi tekanan besar kepada ibu bapa yang anak-anak mereka bersekolah.

Seorang guru yang sedang tular menerima banyak hadiah daripada anak muridnya sempena Hari Guru 16 Mei baru-baru ini

Beberapa tinjauan yang dijalankan oleh portal Internet, forum dan agensi tinjauan khas dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menunjukkan bahawa majoriti ibu bapa Cina telah dihantui sekurang-kurangnya sekali oleh dilema sedemikian sebelum Hari Guru.

Selain bunga, buah-buahan, jam tangan serta beg tangan mahal, barang kemas dan baucar beli-belah atau kad, ada ibu bapa turut menghadiahkan wang tunai kepada guru. Beberapa ibu bapa yang kaya juga telah mengaturkan perjalanan ke luar negara untuk guru.

Pengkomersilan “pemberian hadiah” telah menjadi masalah sosial yang besar sehinggakan sesetengah ibu bapa telah menggunakan Internet untuk mencadangkan yang melampau: menghapuskan Hari Guru sama sekali.

Cadangan dalam talian — sama ada Hari Guru patut dimansuhkan atau tidak — diapungkan dan disokong oleh 94 peratus responden.

Tinjauan, bagaimanapun, juga menunjukkan bahawa sesetengah guru tidak menikmati hadiah yang mereka terima daripada ibu bapa pelajar.

Sebilangan besar guru yang menjawab tinjauan berkata mereka biasanya membuat pilihan yang menyakitkan antara menerima dan menolak hadiah.

Pada tahun 2012, kira-kira 10 sekolah rendah dan menengah yang terkenal menggunakan laman web Kementerian Pendidikan untuk merayu guru di seluruh negara supaya menolak hadiah daripada pelajar dan ibu bapa mereka.

Rayuan itu bergema kuat di seluruh institusi pendidikan dan dialu-alukan oleh ramai ibu bapa.

Secara tradisinya, guru sentiasa dipandang tinggi dalam masyarakat Cina.

Kebanyakan orang Cina masih percaya dengan pepatah, “seorang guru untuk sehari adalah bapa untuk seumur hidup”.

Kita juga telah lama melihat guru sebagai “jurutera jiwa manusia” dan “tukang kebun yang rajin” membantu “bunga” berkembang untuk tanah air.

Kita juga tahu bahawa negara tidak dapat memenuhi aspirasi kebesarannya tanpa dedikasi tanpa pamrih daripada guru-gurunya, yang memupuk bakat dari satu generasi ke generasi yang lain.

Oleh itu, seluruh masyarakat harus menghormati guru. Dan sememangnya boleh difahami dan diterima bahawa pelajar memberikan hadiah tanda kepada guru untuk menunjukkan rasa hormat dan terima kasih mereka terhadap mereka.

Tetapi hubungan suci antara guru dan pelajar tercemar apabila pelajar memberi hadiah kepada guru dengan beberapa motif tersembunyi , untuk mendapatkan bantuan atau layanan istimewa, contohnya.

Ramai orang sangat mahu pihak berkuasa pendidikan mengambil langkah untuk memeriksa pengkomersilan urusan antara guru dan ibu bapa, dan itulah yang telah dilakukan oleh Kementerian Pendidikan.

Tetapi penciptaan satu siri teknologi Internet dan cara untuk memberi dan menerima hadiah, seperti e-baucar dan e-kad, dan paket merah WeChat, telah menjadikan penyelewengan sukar untuk dikesan.

Jadi pihak berkuasa pendidikan, selain daripada meluluskan peraturan ketat yang melarang penyelewengan itu, juga harus mengambil langkah lebih tegas untuk menambah baik sistem pendidikan secara keseluruhan bagi memastikan tiada ruang untuk rasuah.

Baca juga: Kisah sedih seorang murid ponteng sekolah kerana tidak mampu bawa hadiah untuk guru