Malaysia Dateline

zuraida kamaruddin banner

Hari Wanita Sedunia: PKR mahu hak asas, penggubalan dasar wanita sama rata

Wanita perlu mempunyai hak yang sama kepada pendidikan, peluang kerja, penjagaan kesihatan, faedah dan semua ini hanya boleh dicapai apabila wanita berada dalam kedudukan untuk menggubal dasar dan memutuskan perkara-perkara yang penting.

Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin berkata, budaya ketinggalan zaman seperti perkahwinan kanak-kanak, perkahwinan yang diaturkan dan stigma menjadi janda atau ibu tunggal boleh dihentikan.

Sebagai permulaan, wanita boleh berhenti memperkecilkan wanita lain yang tidak mematuhi standard masyarakat terhadap seorang ibu, isteri sempurna atau anak perempuan atau kakak. Kita perlu untuk menghibur satu sama lain dalam masa yang diperlukan dan bukannya menyertai lelaki menyalahkan wanita untuk hampir segala-galanya yang tidak atau tidak berlaku. Apabila wanita mula menjadi yakin diri mereka sendiri, mereka tidak lagi akan ketawa pada jenaka seksis, menerima menyalahkan, dan rasa bersalah atau kotor kerana menjadi seorang wanita.

Seorang wanita adalah sangat bernilai dengan dirinya sendiri dan bukan dengan cara orang lain menilainya. Tidak setiap wanita boleh menjadi tukang masak yang baik dan tidak setiap wanita milik dapur sahaja. Wanita boleh menjadi apa sahaja yang dia meletakkan fikirannya. Sepanjang zaman, kami mempunyai wanita cemerlang yang telah mencapai kejayaan yang memberangsangkan walaupun segala cabaran. Terdapat wanita yang berjaya di hampir setiap industri dan di setiap sudut bumi.

Tidak lama dahulu, dua hakim wanita dilantik ke Mahkamah Syariah Selangor. Maka kami tidak mempunyai Ketua Pegawai Eksekutif wanita yang baru dilantik bagi Maybank Berhad. Ada seorang perempuan Datuk Bandar dan seorang wanita Presiden dalam Majlis Perbandaran Perbandaran Pulau Pinang.

Seorang wanita pernah menjadi Negara Gabenor Bank, Pengerusi Majlis Peguam, Pengerusi Majlis Securities. Semua ini dan banyak lagi contoh-contoh wanita yang besar akan memberi inspirasi kepada wanita muda untuk berani untuk mempunyai impian dan membuat perbezaan. Tidak lama kemudian, kita harus mempunyai banyak lebih ramai wanita dalam jawatan membuat keputusan.

Semua wanita-wanita ini mempunyai tanggungjawab yang berat terhadap kerjaya mereka tetapi mereka masih boleh melaksanakan tugas mereka di rumah. Ini kemahiran pelbagai tugas dan peranan pelbagai fungsi bermain adalah sesuatu yang wanita pandai, dan dilatih untuk menjadi begitu dari usia awal. Mungkin ibu bapa tanpa disedari diletakkan lebih tanggungjawab dan jangkaan ke atas anak-anak perempuan mereka daripada anak lelaki. Dan itulah sebabnya kanak-kanak lelaki membesar menjadi leka dan mudah menyalahkan wanita sepanjang masa.

Setiap negara pasti akan memberi manfaat untuk mempunyai lebih ramai wanita sebagai pemimpin kerana wanita ternyata seperti yang berkebolehan dan bukan sebagai narcissistic lelaki. Berani untuk perubahan!

Parti Keadilan Rakyat telah memperkasakan wanita di Malaysia selama hampir dua dekad. Hari ini, kami mempunyai 15 daripada 56 ADUN di Selangor, di mana 2 adalah exco kerajaan negeri. Ini sudah hampir 30% wanita perwakilan dicapai. Kami juga mempunyai seorang wanita senator dan banyak ahli majlis wanita dalam majlis-majlis tempatan di seluruh negara. Melangkah ke hadapan, kami akan mempunyai banyak lebih ramai calon wanita pada pilihan raya umum akan datang.

Semua ini adalah mungkin, hanya kerana semakin ramai wanita telah mula melangkah ke hadapan untuk meletakkan diri mereka dalam kedudukan perkhidmatan kepada masyarakat. kepimpinan wanita telah membawa perubahan yang besar kepada negara kita dan dengan ini perubahan yang besar, wanita dapat terus idea menyumbang dan membuat keputusan penting yang menjamin masa depan negara.

Sebagai contoh, kesaksamaan jantina di tempat kerja telah membolehkan lebih ramai wanita untuk mengambil jawatan pengurusan yang kemudiannya membolehkan mereka untuk mengambil jawatan lembaga dalam organisasi mereka. Apabila wanita berada dalam pengurusan tertinggi, mereka mampu untuk membuat keputusan dengan pertimbangan terhadap wanita.

Menurut Bursa Malaysia wanita diadakan 26.3 peratus daripada jawatan pengurusan tertinggi seluruh syarikat tersenarai awam pada 2015 manakala 15 peratus wanita jumlah lembaga pengarah dalam syarikat yang ditubuhkan.

Halangan yang lelaki telah dikenakan ke atas wanita selama beberapa dekad, berpunca daripada kepercayaan budaya bahawa wanita adalah wanita yang lemah atau yang perlu tinggal di rumah tidak lagi boleh dilakukan untuk masyarakat kita. Itulah perubahan yang kita telah cuba untuk melaksanakan. Oleh wanita memberi kuasa, kami membuat perubahan yang perlu untuk memberi manfaat kepada semua wanita.

Janganlah kita lupa bahawa lebih separuh daripada penduduk di dunia terdiri daripada wanita dan kami mempunyai hanya sebanyak hak untuk membuat keputusan mengenai perkara-perkara yang memberi kesan kepada kehidupan kita dan kehidupan anak-anak kita.